keresés

2015. november 16., hétfő

A csoda sötét oldala - Windows 10

Többnyire elégedettség övezte a Windows 10-et. Sok felhasználó frissített már az új rendszerre, kihasználták a Microsoft által nyújtott nagyszerű lehetőséget. Ezáltal a statisztikák is javultak a szoftverrel kapcsolatban, ami kedvezett a cégnek.   Viszont, ahogy szépen lassan halad előre a rendszer kiderülnek a kellemetlen dolgok is, amikre nem feltétlen néznek jó szemmel a felhasználók. A következő rossz élmény ezzel kapcsolatban pedig az, hogy nem sokat tudunk ez ellen tenni szabályos módon.



 Kíváncsiság vagy kémkedés?

 

Nyilvánvaló, hogy van az a minimális információ mennyiség, amit meg kell osztanunk az adott rendszerrel, ezzel mindenki tisztában van.  Probléma akkor van ha túlfeszítik ezt a bizonyos határt és a rendszer "túl kíváncsi " lesz. Ez több alkalommal kellemetlenséget okozott a Microsoftnak, mert sokszor kellett ezért magyarázkodniuk és a legtöbbször azzal nyugtatták az embereket, hogy a Windows 10 nem személyes adatokat gyűjt. Így az adatgyűjtés folyik tovább amit nem lehet teljesen leállítani, hiszen a rendszer fejlesztéséhez ezek szükségesek.  A furcsa ebben az egészben tényleg csak annyi, hogy nem olyan régen a Microsoft arról beszélt, hogy hogyan lehet kikapcsolni a Windows 10-ben a kémkedés funkciót. 
Rendesen átgondolva ezt az egészet rájövünk arra, hogy ez nem egy új jelenség. NEM a Microsoft az egyedüli ilyen cégóriás aki ezt csinálja: Nagyon jó példa erre a Google, az Android szemszögéből! Ennek fényében akár szemet is hunyhatnánk efelett.

Lerázhatatlan frissítések 1.0 

 

A másik nagyon zavaró tényező a frissítések területén jelentkezett. Így van! Ha tetszik, ha nem, hiába mondunk nemet az automatikus frissítéseknek azok megállíthatatlanul települnek majd a gépünkre. Valamint még, hogy megcsavarjuk egy kicsikét a dolgot nem rég jött ki egy olyan frissítés ami azért készült, hogy megnehezítse az automatikus frissítések kikapcsolását.  

 

Lerázhatatlan frissítések 2.0

 

Pár nappal ezelőtt (2015.11.13-án) egy új csomag érkezett a Windows 10-hez Stabilitást és gyorsaságot ígérve. Az átlag felhasználónak erre azonnal felcsillan a szeme. Ilyenkor mindig hozzá kell tenni: "csodát ne várjunk." A lelkesedés összezúzása után azért lehet jó híreket is mondani a frissítéssel kapcsolatban. Az egyik ilyen említésre méltó dolog a Startmenüt érintő fejlődés!
" A Start menüt érintő jó hír, hogy az eddigi maximum 500 elemes limitet 2048-ra emelték (azaz most már ennyi listaelem lehet ott összesen, beleértve a programokat, dokumentumokat, mappákat, vezérlőpultra mutató linkeket, és így tovább), a rossz viszont az, hogy megérkeztek a korábban már kiszivárgott „programajánlók”, azaz reklámok. Ezeket szerencsére le lehet tiltani."
A másik pozitívum az az, hogy  a Windows 7-es és Windows 8-as kulcsokkal lehet már a 10-es rendszert aktiválni szóval "nem szükséges előbb az eredetileg megvásárolt OS-t feltenni a számítógépre, és utána frissíteni a 10-esre."
Röviden összefoglalva: Szerintem a túlzott kíváncsiság mellett (ami felfogható negatívumként) megint hozott magával jó dolgokat az új rendszer frissítése.

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése