keresés

2015. november 22., vasárnap

Okos háztartás V. rész: Smart home, a valódi intelligens házak



Egy száz százalékban okos otthon kialakításához, automatizálásához nem elég, ha veszünk pár wifis kiegészítőt és van egy jó applikációnk. Egy intelligens házat már az építés előtt úgy kell tervezni, hogy alkalmas legyen az automatizálásra és a lehetőségek tárházára. 

 


  Egy intelligens otthon már a tervező asztalon is másképp születik, a házat számos érzékelővel, kapcsolóval, kijelzővel kell tervezni és a vezetékezése is eltér egy hagyományostól. Itt fő szerepet kap a könnyű áramú vezetékezés, mert minden érzékelőt, kapcsolót és vezérlő rendszert össze kell kötni. Több kilométer vezeték kerül be a falakba, de a végeredmény minden plusz munkát és költséget megér.

Egy nap okosházban


  Nézzünk meg egy átlagos napot, - így a legkönnyebb szemléltetni egy intelligens otthon működését. A fűtés-hűtés vezérlése természetesen alapja egy okos otthonnak, ezért ezzel kezdődik minden. Reggeli ébresztőnk előtt már a ház felébred, és felfűti a szobákat az általunk megadott hőmérsékletekre mire felébredünk. A redőnyök szintén lehetnek önműködők és az ébresztővel együtt mennek fel. A világítás tematikák alapján programozhatók. Pl. filmnézés, reggeli készülődés, nappali fények stb., így csak azok az izzók aktívak, amikre tényleg szükség is van. 




Miután mindenki elindul és üres marad a ház, az automatika ismét átveszi az irányítást. Kapukat bezárja, redőnyöket leengedi, kamerákat és riasztókat aktiválja, fűtést kikapcsolja. Így biztoságban érezhetjük otthonunkat és még spórol is nekünk a rendszer, azáltal, hogy nem fűt feleslegesen. Szokásaink alapján tanul a rendszer és „tippel”, mikor érhetünk haza. Ha úgy gondolja, hogy általában ötkor érünk haza, akkor a ház négykor elkezd fűteni vagy hűteni, hogy kellemes közeg fogadja érkezésünket. Miután megérkezünk, lekérdezhetjük a csengőt, volt-e mulasztás, vagy a kamerák, mozgásérzékelők láttak-e valamit. Este már csak egy érintés és a redőnyök, fények igazodnak az esti filmnézéshez, olvasáshoz, később pedig aktiválja az éjszakai biztonsági rendszereket. 

  Lehetőségeinknek csak képzeletünk és a pénztárcánk tud határokat szabni. Egy ilyen ház kivitelezése nem olcsó, egyelőre a luxusházakként tartják számon ezeket, de lehet egészen alapszinten is automatizálni, ami azt jelenti, hogy pl. csak a riasztó vezérlés és a redőnyök vagy a fűtés és egy-két áramkör kerül automatizálásra, így az árak is sokkal barátságosabbak.


 Otthonunk vezérlése


  Ennek a sok-sok funkciónak a vezérlése pofon egyszerű. Az elején kicsit több időt kell rászánni, hiszen a felprogramozási és tanulási időszak hosszabb lehet, de mindezt nem a pincében, kapcsolókon kell állítanunk, hanem akár egy tableten a kanapénkról. Rendelhetők állandó pontra telepített vezérlők (redőnykapcsoló, villanykapcsoló, stb.), de vezérelhetünk mindent központi kijelzőről vagy okostelefonról is. Fizikai kapcsolók azért mindig célszerűek lehetnek. A vezérlő rendszer grafikus felületen helyezkedik el, és a gyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél felhasználóbarátabb legyen egy ilyen szoftver, - minden korosztály és informatikai affinitású ember gyorsan és kényelmesen irányítsa a funkciókat.

 Spórolás és környezettudatosság

  
  A kénylem és a biztoságon kívül nagyon fontos szempont a költséghatékonyság. A rendszer intelligens neve nem csak egy fantázia név. Képes tanulni, tudja szokásainkat és ehhez igazítja a lakó környezetünket. Éjszaka és nappal nem fűt feleslegesen, a redőnyöket képes úgy mozgatni, hogy ne tűzzőn be a nap, ekkor a klíma rendszeren tud takarékoskodni. Minden lehetőség és megoldás a kényelmünket szolgálja, azon felül, hogy biztonságban vagyunk és a házunk magától spórol. 




Smart home Magyarország
Alternatív energia I
Alternatív energia II

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése