keresés

2015. november 13., péntek

Okos város lehet Budapestből is?



Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a T-Systems Magyarország közös fejlesztésének eredményeként a 2015.november 12-én  helyezték üzembe a főváros első intelligens közvilágítási oszlopát, amely az Okos Város koncepció részét képező informatikai eszközöket és energetikai megoldásokat integrálja magába. Az oszlop a Mamut bevásárló központ közelében a Széna téren található.


Mitől lesz egy oszlop olyan okos?

fotó: hirek.prim.hu
Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a T-Systems közös munkájának az eredménye az intelligens közvilágítási oszlop (Smart Service Point, SSP) öt technológiai megoldást foglal magában.

Tartalmaz egy elektromos autótöltőt, amely 22 kW teljesítmény leadásra képes. és kompatibilis a társaságcsoport e-kWh nevű appjával.
A villanyautókkal rendelkező autósok a nap 24 órájában tudják a járművüket tölteni.
Része egy ingyenes internetkapcsolatot biztosító WIFI berendezés, amely 180 m sugarú körben 200 felhasználónak képes internet hozzáférést biztosítani.
Rendelkezik  biztonsági kamerával, ehhez társul egy vészgomb a lakosok és járókelők védelmének érdekében. A világítási funkciót energiatakarékos LED fényforrások látják el.
A moduláris felépítésből adódóan testre szabható és további funkciókkal bővíthető.


Újabb intelligens megoldás a fővárosban

Az átadóünnepségen beszédet tartott dr. Marie-Theres Thiell ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatóságának elnöke kiemelte, hogy a két fél együttműködése gyümölcsöző és sikeres. Az intelligens megoldások alkalmazása pozitívan hat a főváros infrastruktúrájára és ezeknek köszönhetően az okos városok sorába emelhetik Budapestet. „Az Okos Város koncepciójának megvalósítása a magyar főváros esetében is elérhető közelségbe került. Nagy örömmel tölt el az a tudat, hogy egy olyan társaságcsoportot vezethetek, amely innovációs tevékenysége révén nemcsak kijelöli a fejlődés útját ezen a téren, hanem az első lépéseket is megteszi rajta. Ez az intelligens oszlop csak a kezdet: az ELMŰ-ÉMÁSZ és a T-Systems közös munkájának köszönhetően hamarosan újabb piacképes termékeket mutathatunk be” – mondta dr. Marie-Theres Thiell.
 

fotó: MTI

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése