keresés

2015. november 30., hétfő

Az Oculus kistestvére - Samsung Gear VR


A Samsung tavaly jelentette be az új projektjét, ami a virtuális valóság kapuit hívatott megnyitni mindenki előtt. Amerikában már kapható a készülék és most már Európába is megérkezett.

Csak egy VR-os telefon?

Valóban hívhatnánk annak, de akkor a valódi előnyei eltűnnének, pedig ez a termék ennél sokkal több.
A headset egy műanyag borítást kapott, ami először elijesztheti a felhasználót, de félelemre nincs ok, a Samsungnak nagy tapasztalata van a műanyag használásában, így itt is a megfelelőt választották. A kényelem biztosított. Újdonság, hogy a Gear VR jobb oldalán egy touch pad részt találunk, ami eddig egy VR terméknél sem volt. Az elején egy levehető műanyag rész található, ahova a Samsung telefonunkat kell behelyezni. A működtetése nagyon egyszerű, a program azonnal elindul, nagy előnye még, hogy a különböző alkalmazásokhoz nem kell le-fel tenni a készüléket, mert egy összesített menüt láthatunk a futtatás után. Ez is egy nagyon hasznos előny. A képminőségre - köszönhetően a Samsung telefon képernyőjének - sem lehet panasz. 

Kevés hátrány, de nyomós

Az elsők között van, hogy a használata korlátozott: csak Samsung telefonnal működik. Tavaly még csak Samsung Galaxy 4-gyel lehetett használni, most már az újabb kiadásokkal is, mint Note 5, S6 edge és változatai. 
A másik probléma az első ponttal szorosan összefonódik: az ár. Bár, idén Amerikában száz dollárba kerül, és Európában száz euróba fog (Hollandiában és Németországban már előrendelhető), de a telefonok hozzá háromszor annyiba kerülnek.

Melyiket válasszam?!
A Gear VR közös projektként készült a Samsung és az Oculus közreműködésében. Mégis felmerülhet az emberben a kérdés, hogy melyik készüléket érdemes megvenni? Mielőtt kijött volna a végleges Oculus Rift mindenki azt mondta volna, hogy a Samsung a nyerő. Most már nem ilyen könnyű eldönteni, hiszen a Rift sokat fejlődött, képminőségben, hangzásban egyaránt. Nyomós ok lehet, hogy a fejlesztők inkább a Rifthez készítenek játékokat, programokat, de egyre több játék lesz kompatibilis  a Gear VR- ral. 
A választ csak az idő és a vásárlók adhatják meg.

Források:
Samsung: link
TheVR Tech: link
PCWorld: link



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése