keresés

2019. április 26., péntek

Produktív alkalmazások: office a weben, avagy mihez kell még telepített szoftver?



Míg korábban kizárólag offline alkalmazások álltak rendelkezésünkre egy-egy irodai jellegű feladat elvégzésére, az utóbbi években igen elterjedtek az online megoldások. Felmerülhet a kérdés: vajon érdemes-e egy adott szoftvert letölteni a gépünkre (többnyire nem kevés pénzért) miközben több felületen is használhatjuk online verzióikat. 


A válasz persze tőlünk függ. Ugyanis bármilyen sokoldalúak ezek a programok, mégsem pontos másai az offline megoldásoknak, így a kérdésre adott válasz nagy mértékben függ attól, mire is szeretnénk használni ezeket az alkalmazásokat.

 

Mennyi az annyi?


Egy szoftverfejlesztő cégnek alapvetően az az üzleti érdeke, hogy minél többen vásárolják meg a termékét, illetve minél több ideig használják azokat. Így tehát ha egy alkalmazásnak elérhető valamilyen ingyenes, pl. online használható verziója, az nem a cég jótékony hozzáállásának egy biztos jele, hanem marketingeszköz. Ezek a programok ugyanis soha nem pontos másai az offline programoknak, csupán részben tudják azokat a szolgáltatásokat nyújtani, amit az eredeti verzió. Zömében alap feladatok elvégzésére alkalmasak, de a kiegészítő, speciálisabb funkciókat már nem tartalmazzák. Ha mégis, akkor pedig olyan beépített formában teszik, ami fizetési opcióhoz van kötve. Az ilyen funkciókkal leginkább az online grafikai programoknál találkozunk, pl. Canva, Adobe Spark, stb.
Bizonyos cégeknek nincsenek saját offline alkalmazásaik, mint pl. a Google, nekik nem a saját teljes áron megvásárolható szoftverükhöz lesz a belépő az online verzió, hanem más szolgáltatásaikhoz, melyekhez - nem kevés - reklámbevételük származik.

Azért vannak előnyeik is


Ha már az egyéb szolgáltatásoknál tartunk, akkor épp az egyik előnye ezeknek az online programoknak a felhő alapú tárolás lehetősége. Ezek az alkalmazások ugyanis szinte kivétel nélkül saját tárhelyszolgáltatást is nyújtanak az általuk megszerkesztett dokumentumok tárolására, így nem kell azokat saját gépünkre letöltenünk, sőt, több gépről is elérhetjük az éppen szerkesztett munkáinkat ha van internethozzáférésünk. Ráadásul azoknál a szolgáltatóknál, ahol több felhasználós modellek is működnek, pl. a Google, ott másokkal együtt tudunk ugyanazon a dokumentumon dolgozni, anélkül, hogy küldözgetni kelljen egymásnak a különböző elkészült verziókat.
 

A leggyakoribb online megoldások


Irodai feladatok esetén többnyire szövegszerkesztés, táblázatkezelés és prezentációkészítés a leggyakoribb funkció, amiket a felhasználók online alkalmazásokkal el tudnak végezni. Persze csak az egyszerűbb igényekkel bíró feladatok esetén, mert pl. már egy többoldalas hivatkozásokkal és tartalomjegyzékkel teletűzdelt szöveg vagy egy bonyolultabb függvényeket igénylő táblázat esetén nem feltétlenül jelenthet megoldást a G Suite vagy az Online Office.
De az irodai alkalmazásokon túl, a már említett grafikai alkalmazások esetén is csak egyszerűbb képszerkesztési vagy grafikai feladatokat tudunk ezekkel a programokkal végezni, az összetettebb feladatok, mint például egy grafika elkészítése vagy egy fotó manipulálása, már igencsak megkívánja pl. az Adobe professzionális programjainak használatát. Némileg hasonlóan működnek az egyre elterjedtebb weboldalkészítő megoldások, mint például a Google Sites vagy az a blogfelület, amin ezt a cikket olvassa a kedves Olvasó, egy online alkalmazás segítségével könnyedén tudunk saját felületet és rá megfelelő webes tartalmat gyártani, ugyanakkor számos korlátba ütközünk, míg egy saját domainnel és tárhellyel rendelkező felhasználónak csak a webszerkesztői tudása vagy a pénztárcája szabhat határt, hogy teljesen egyéni weboldalát a nagyvilág elé tárja.


Az online irodai alkalmazások tehát egy alternatív megoldást jelenthetnek a felhasználóknak, amennyiben épp azokra a funkcióikra van szükségük, amiket nyújtanak, de az eredeti teljes verziókat természetesen sosem fogják kiszorítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése