keresés

2019. április 12., péntek

Netsemlegesség avagy a Net Neutrality

2018 nyarán futótűzként járta be az internetet a hír, miszerint az Egyesült Államokban eltörölték az úgynevezett "netsemlegesség" elősegítésére létrehozott törvényt. Az Obama elnök által elfogadtatott, és törvénybe iktatott szabályozást Donald Trump beiktatását követően rögtön támadni kezdte, és 2018 júniusára el is érte, hogy hatályon kívül helyezzék azt. De mi is az a netsemlegesség, és hogyan hat ez a hétköznapi felhasználókra?

A netsemlegesség  elvének kidolgozása a Columbia Egyetem média- és technológia tanszék jogászprofesszorának, Tim Wu-nak nevéhez fűződik. Lényege, hogy a  kormányok oly módon szabályozzák  az internetszolgáltatókat, hogy azok minden az interneten található tartalmat azonos feltételekkel bocsássanak a felhasználók rendelkezésére. Ezt legkönnyebben úgy érthetjük meg, ha arra gondolunk, hogy egy szolgáltató, egy konkurens valamilyen szolgáltatását, például videómegosztóját korlátozza, lassítja, annak minőségét mesterségesen lerontja. Természetesen fordítva is előfordulhat ilyesmi, például ha egy mobilszolgáltató a havi adatforgalomba nem számolja bele egy bizonyos GPS, vagy zenelejátszó alkalmazás adatforgalmazását. Ez persze csak egy részről pozitív diszkrimináció, mert a többi alkalmazás forgalmazóit hátrányosan érinti. Európában is létezik szabályozás az internet semlegességére vonatkozóan. 2015-ben az Európai parlament döntő többséggel elfogadta az internetsemlegességre vonatkozó szabályozásokat, bár ez a csomag már ekkor sok kritikát kapott. A javaslat kritizálói úgy vélték, a szabályozás nem elég szigorú, túl sok kiskaput hagy a szolgáltatók előtt. Jogász szakértők szerint ebben van is valami, de jelenleg a piaci versenyhelyzet nem engedi meg a szolgáltatóknak, hogy bármilyen formában rontsák a saját szolgáltatásuk minőségét.

Ez tehát az egyik oldal álláspontja, de hogyan lehet ez ellen érvelni?
Ajit Pai, aki a szabályozás megszüntetésének élharcosa, az internet szabályozásáért  felelős  Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke. Ez a  testület fogadta el 2015-ben az úgynevezett Nyílt Internet Rendeletet (természetesen ekkor még nem Pai volt az elnök)
Az FCC azzal érvel, hogy a túl szigorú szabályozás visszafogja a szolgáltatókat abban, hogy növeljék az internet sebességét és minőségét.
Összességében kimondhatjuk, hogy az internetszolgáltatók a szabályozás ellen, míg a tartalomszolgáltatók és fejlesztőcégek mellette állnak ki.
Ajit Pai-ból hamar mém lett, ennek részleteiről IDE kattintva lehet tájékozódni.
A netsemlegesség megszüntetése által gerjesztett hullámok 2018 év végére csillapodni látszottak.
Mostanában a tartalomszolgáltatók idegeit inkább az úgynevezett 13-as cikkely borzolja, de idő kérdése, hogy újra előkerüljön a netsemlegesség kérdése is, valamilyen ügy kapcsán.
A témában az alábbi  linkeken érdemes nézelődni:


A magyar netezőknek is betehet a netsemlegesség eltörlése – de a fenntartása is 
Felmérte az internet állapotát az világháló atyja, és szörnyű dolgokat tapasztaltNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése