keresés

2019. április 3., szerda

Romantikus átverések - Katonai álprofilok a Facebookon

A Facebookon mára több mint két milliárd profil található. Ezek közül nagyon sok az álprofil, - habár a Facebook ezeket megpróbálja kiszûrni - amelyek elsõ pillantásra akár igazinak is tûnhetnek, viszont vannak apróságok amelyekbõl kiderülhet, hogy ezek csak álprofilok. Sok ilyen profilt "diákcsínyként" hoznak létre, sok álprofil viszont a hiszékeny felhasználókat keresi, Általában 50 év feletti nõket, de ugyanúgy férfiak is lehetnek az áldozatai. Álprofilok mögött ülök megkörnyékezik a többi felhasználót, és pénzt próbálnak meg kihúzni a beszélgetõpartnertõl. Sokan udvarlással és gyors szerelmi vallomással próbálják meg ezt elérni. Ezt romantikus csalásnak, vagy ahogy az amerikaiak hívják, romantic scam-nek nevezik. 

Romantikus csalások - amikor egy katona szerelmet vall
Az egyik "legnépszerûbb" álprofil típus, amikor egy katonai adatait lopják el és használják fel. Igazi felhasználó ismerõseit is bejelöli, hogy minnél kevésbé legyen feltûnõ az eltérés, az igazi és hamis profil között. Leginkább az egyedülálló, sebezhetõk nõk a célpontja. Nem sieti el a dolgokat, gyakran több hónapon át ápolja a kapcsolatot mire, rátér a lényegre és elõször pénzt kér, majd követel. . Erre egy egész iparág kiépült. Férfiak lopják el jóképű katonák képeit. Vannak időszakok, hogy több nőt fűznek egyszerre. Sok nő akár több ezer dollárt is képes volt átutalni "szerelmének". Utólag mind megbánták, és nem értik, hogy vették észre.

Magyar nõk estek áldozatul az amerikai katonáknak - vagy még sem?
A magyaroknak annyival könnyebb dolguk van, hogy nagyobb kétketéssel fogadják az amerikai katonáktól való ismerõs jelölést mint az amerikai nõk.Előfordul, hogy társkeresőn találjak meg őket. és később váltanak át a Facebookra.  Ezek a férfiak (ritkábban nõk), azt állítják, hogy fordító segítségével kommunikálnak magyarul. Általában Nigériában, vagy Afganisztánban szolgáló katonának adják ki magukat. Legtöbben nem magunknak kérnek pénzt, hanem valamelyik szerettüknek, - általában a gyerekeiknek- hogy ők lábra tudjanak állni. Először pár  tízezer forintot kérnek , ídővel már pár százezret. Azt hazudják, hogy a maradék pénzből akár elutaznak a nőhöz és meglátogatják. Amikor nem kapják meg a kívánt összeget a fenyegetéstől sem riadnak vissza. A kétségbeesett nőket megzsarolják, hogy elmondják férjeiknek, barátaiknak a legféltetebb titkaikat. Legtöbb nőnek ekkor válik gyanússá, a férfi akivel eddig beszélgettek, nem valós. Óvatosan kell fogadunk egy valaki megkeres bennünket egy mesébe illő sztorival!

Az USA magyarországi Nagykövetsége is reagált
Az USA magyarországi  Nagykövetsége is felfigyelt erre, A következő dolgokra hívta fel a magyar nők figyelmét. A romantikus csalásnak következő jelei vannak:
  • Túl korai szerelmi vallomás, a találkozásokat elkerüli arra hívatkozva. hogy nem engedik el a szolgálatból
  • Pénzt kér, vagy éppen követel, más más internetes felületre hív
  • A pénzt olyan indokokkal kéri, hogy bajban van, ő vagy az egyik közeli családtagja súlyos beteg, és az ellátására kell a pénzt, vagy, hogy hirtelen el kell utaznia valahova halaszthatatlan ügy miatt, újabban már erre hívatkozva nem tud találkozót megbeszélni

Tények a katonákról
  1. A katonák sosem kell fizetniük azért, hogy megkapják a nekik járó szabadságot, ahogy a szeretteiknek sem
  2. Egy katona részére senkinek nem kell eltávozási engedélyt kérni.
  3. Egy tiszt nem egy idegennel fog levelezni, egy katona szabadságát illetően
  4. A katonák nincsennek fenn társkereső oldalakon
  5. A katonáknak nem kell megtárgyalniuk a magánéletüket felettesivel, és engedélyt sem kell kérniük a családalapításhoz
  6. A katonáknak nem kell fizetniük azért, hogy előrehozott nyugdíjba mehessenek.
  7. A katonáknak egészség biztosítása fedezi a saját és családjuk orvosi ellátását, nincs szükségük arra, hogy erre kölcsöm kérjenek,
  8. Katonai repülők nem szállítanak magántulajdonban lévő járműveket.
  9. A hadsereg gazdasági irodáinak nem feladata, hogy segítse a katonákat bármilyen tétel vásárlásában, eladásában.
  10. Katonák nem kérnek kölcsön magánszemélyektől, hogy a háborús övezteben levő hadsereget eltudják látni élelmiszerrel
  11. Kiküldetésben lévő katonák nem találnak nagy pénzösszegeket, amiknek az országból való kimentésére az Ön segítségére lenne szükség.
Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése