keresés

2019. április 28., vasárnap

Tim Berners-Lee: Contract for the Web

Az internet ma nem olyan, mint ahogy 30 éve a World Wide Web megalkotója elképzelte. Tim Berners-Lee aggodalmát fejezte ki az olyan problémákkal kapcsolatban, mint a növekvő politikai manipuláció, a felhasználói adatok védelmének kérdése, a félretájékoztatás, a gyűlöletbeszéd és az online visszaélések.




A globális web-szerződés ötlete

2018 novemberében Berners-Lee és a World Wide Web Alapítvány indította a “Contract for the Web” elnevezésű egyezményt, amely útmutatóként szolgál a kormányok, cégek és privát felhasználók számára. Sürgeti őket, hogy kötelezzék el magukat az internet nyitottságának és elérhetőségének védelme mellett. Kifejti véleményét, hogy az olyan irányelveket, mint az internetsemlegesség, minden kormánynak és cégnek szem előtt kell tartania. Az internetszolgáltatóknak biztosítaniuk kell felhasználóiknak a személyes adataik kezelését és védelmét. A felhasználóknak pedig tisztelniük kell az emberi méltóságot és a civilizált társalgás szabályait, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát és szívesen használja az internetet.


Az egyezmény fogadtatása

A Tim Berners-Lee által életre hívott egyezményt kihírdetése után több mint 50 szervezet támogatta, köztük például a francia kormány, a Google és a Facebook is. Berners-Lee abban bízik, hogy 2019 májusára elég támogatói bázis gyűlik össze, hogy valóban megköthessék az átfogó szerződést. Tim Berners-Lee jelenleg is a világháló tökéletesítésén dolgozik, Solid nevű projektével levetővé tenné a felhasználók számára, hogy teljes mértékben maguk rendelkezzenek saját digitális személyes adataik felett.

Források:
The Washington Post
CNBC
hirado.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése