keresés

2019. április 8., hétfő

Előadók felháborodása a streaming médiára


Előadók felháborodása a streaming médiára

         Ismert énekesnő Mariah Carey All I Want for Christmas is You című dala rekordot döntött nem csupán a Spotify, hanem a stream-platformok esetében is, ennek ellenére látható lesz példjáján keresztül, hogy a stream-szolgáltató anyagilag nem a legjobb megoldás az előadóművészek számára.


       A zeneszámot ugyanis egyetlen nap alatt 11 millió alkalommal játszották le. Ezzel megelőzte a korábbi rekordert, XXXTentacion SAD című számát, amelyet júniusban, a rapper-énekes halála után 10,4 millióan streamelték egyetlen napon. Mindez nagyon ismertté tette a nótát, ugyanakkor Mariah Carey anyagilag nem járt túl jól a rekorddal, hiszen mindössze néhány tízezer dollárt kaphat. Hivatalosan ugyan 92 400 dollár járna neki, de ebből az összegből kapnak a kiadója, a producerei, a dalszerzők és más segítők.


        A Spotify kb. 0,006 és 0,0084 dollár közötti összeget fizet a szerzői jogtulajdonosoknak egyetlen kattintásért. A CD-eladások vagy a rádiókban való lejátszások után sokkal több pénzt kapnak az előadóművészek, ezért alakult az ki, hogy sokan bírálták a stream-szolgáltatót.  Karácsonyi slágere először 1994-ben jelent meg és 2017-ig 60 millió dollár bevételt hozott össze neki. Mindezt a The Economist számolta ki.

         A Spotify és az énekesek már 2014 őszén összevesztek. Akkor Taylor Swift döntött úgy, hogy az összes számát eltávolíttatja a Spotify rendszeréből, mert a cég képtelen eleget fizetni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése