keresés

2019. április 29., hétfő

SoundCloud pénzbeli problémái

A berlini cég 2016 júniusában 100 millió dollárt szedett össze befektetőktől, többek között a Twittertől, és akkor 700 millió dollárra becsülték a vállalat értékét. Működése ideje alatt viszont a SoundCloud még soha nem termelt profitot, 2015-ben például 51 millió dolláros veszteséggel zártak, a vállalatot pedig már jó ideje a sötét bizonytalanság jellemzi.




Mi is a SoundCloud?


A SoundCloud egy németországi székhelyű, de svéd alapítású platform, amely ingyenes és fizetős zenei streaming-szolgáltatásként, online zeneáruházként és közösségi oldalként egyaránt működik. Létrejövetelének eredeti célja az volt, hogy a zenészek számára kollaboratív tartalomszerkesztést biztosítson azáltal, hogy megoszthatják felvételeiket és ezt értékelhetik, hozzászólhatnak. Később azonban a hangsúly egyre inkább átkerült a kész dalok közzétételére és véleményezésére, ezáltal az oldal egyfajta, jobbára amatőr és félprofi audio-művészeti közösségi térré fejlődött.

Súlyosodó problémák


2017-ben egyre súlyosabb válságba került az egyik legsikeresebb német internetes vállalkozás: a SoundCloud több vezetője is felmondott és otthagyták a céget. Távozott többek között az operatív ügyeket irányító Marc Strigel, illetve a gazdasági igazgató, Markus Harder is. Bár közleményük szerint öt év után egyszerűen új kalandokra vágytak, távozásuknak inkább ahhoz lehet köze, hogy a SoundCloud tőkéje egyre inkább fogyatkozik.

A Financial Timesnak egy német gazdasági szereplő név nélkül azt nyilatkozta, hogy a SoundCloud gyakorlatilag már könyörög a pénzért, de senki nem ad nekik. Véleménye szerint arra lenne szükség, hogy a vállalat átértékelje saját helyzetét és belássák, hogy kevesebbet ér a cég, mint ahogy azt gondolják magukról.

A vállalat a Morgan Stanleyt bízta meg, hogy segítsenek tőkét bevonni, és bár a hivatalos kommunikációjuk szerint minden remekül megy, iparági pletykák szerint ez csak egy újabb kétségbeesett próbálkozás a zenestreamelő oldal tulajdonosai részéről.

2016 áprilisában bevezetésre került a SoundCloud Go névre keresztelt előfizetéses pluszszolgáltatás, amivel főleg a Spotify-jal és az Apple Music-kal próbálják felvenni a lépést, de a cég helyzetén érdemben ez sem változtatott. Szeptemberben szó esett arról is, hogy a Spotify esetlegesen felvásárolná a vállalatot, ugyanakkor végül a svéd cég elállt az üzlettől.

Megoldás


2017-ben végül megmenekült a svéd alapítású cég. Azonban a tőkeinjekcióért cserébe távoznia kellett az eddigi ügyvezetőnek, Alex Ljungnak (bár az elnöki pozíciót megtarthatta), akit a Vimeo korábbi vezére, Kerry Trainor váltott.

A Raine Group és a szingapúri Temasek szállt be a hírek szerint 169,5 millió dollárral. A cégnek százmillió dolláros az éves bevétele. A berlini székhelyű SoundCloud 2017 júliusában dolgozóinak 40%-át bocsátotta el (173 fő).



Források:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése