keresés

2019. április 14., vasárnap

Személyes veszélyek a Facebookon - fotók közzététele


A személyiségi jogok körébe tartozó egyik alapvető jogosultság a személy képmásához fűződő joga. Ennek kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen feltételekkel készíthető valakiről fénykép, szükség van-e ehhez az érintett személy hozzájárulásához. Szintén felmerül, hogy az elkészített felvétel miként használható fel.



Közzététel

A legtöbb közösségi oldal felhasználó szokott képeket megosztani magáról, hogy éppen mit csinál, merre van, esetleg mit főz vagy még sorolhatnám. De ezáltal, hogy mindent megosztanak magukkal kapcsolatban veszélybe is sodorhatja magát.
Sok ember esik abba a hibába, hogy megossza az ismerőseivel, hogy nyaralni van, akár belföldön, akár külföldön. Így könnyebbé teszi a rosszakaró emberek helyzetét. Legtöbbször ilyenkor fordul elő a legtöbb betörés ha gondolkodás nélkül mindent megosztunk az életünkről.

Most akkor kell hozzájárulás a közzétételhez vagy nem?


Ha csoportos képet osztunk meg a közösségi oldalon, akkor normális esetben hozzá kell járulniuk a képen szereplő embereknek is. A hozzájárulás megadható szóban vagy írásban, de akár ráutaló magatartással is. Ráutaló magatartás például, ha valaki pózol a fényképen vagy éppen belép a helyiségbe, ahol tudja, hogy felvétel készül vagy készülhet róla. Számos hivatalos esemény leírásában megtalálható az a rész is, hogy képek és videó felvétel is készülhet, amit közzé fognak tenni például a Facebookon. Így elkerülhető a reklamáció, hogy személyiségi jogokat sértett volna meg a szervező. A televíziós közvetítésekben is találhatjuk szembe magunkat olyan emberekkel, akik az arcukat és a hangjukat se vállalják. Ilyenkor láthatjuk, hogy a nyilatkozó embernek el van homályosítva az arca és a hangja is el van torzítva, hogy véletlenül se lehessen felismerni.



Mikor nem szükséges hozzájárulás?

Ha valaki nyilvános közéleti szereplést vállal, akkor számítani kell arra, hogy felvétel készülhet róla. Viszont nem minden esetben. A közéleti szereplőnek is joga van a magánszférára, nem lehet az egész életüket közéleti szereplésként élni. Így a közéleti szereplők magánéletéről készült felvételekhez már szükséges hozzájárulás.
Egy másik esetben sem szükséges beleegyezés a felvételhez ás azok felhasználásához. Ilyenek a tömegesemények. Ide tartoznak a koncertek, felvonulások vagy sportesemények, de még számos példát tudnánk felhozni. Ilyenkor az elkészült felvételeket csak indokkal lehet közzétenni, például az esemény megörökítése, tájékoztatás céljából.

Összegzés

Összegzésként annyit fűznék még ehhez a témához, hogy nem ajánlott túlzásokba esni a megörökített képek közzétételében, mert komoly következményei is lehetnek, amiket jobb elkerülni. Valamint válogassuk meg, hogy melyek azok a képek, amiket nem tudnak felhasználni ellenünk. 

Forrás: 

 Facebook fotók közzététele 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése