keresés

2014. november 30., vasárnap

Digitalizálják a jezsuiták iratait Chilében

A projekt indulása

2011-ben kezdték el digitalizálni a Jesus de América című, 272 ezer oldalból álló gyűjteményt, amelyet 2003-ban az UNESCO a világemlékezet program részévé tett. A programot a Chilei Nemzeti Archívum a Chilei Örökségvédelmi Hivatallal együtt valósította meg a Mapfre alapítvány támogatásával.  A munka során restaurátorok, levéltárosok és technológiai szakemberek digitalizálták, restaurálták és katalogizálták a dokumentumokat. A dokumentumok, iratok, feljegyzések a jezsuita rend 16-18. század közötti tevékenységével kapcsolatosak, melyet Spanyolországban, Latin-Amerikában és a Fülöp-szigeteken végeztek ebben az időszakban. A teljes gyűjtemény 433 kötetből áll.


Eredmények

A kötetek 80% -át digitalizálták eddig és tették elérhetővé az érdeklődők számára a Chilei Nemzeti Archívumhoz tartozó oldalon. A fennmaradó 20%-ot folyamatosan restaurálják és töltik fel az oldalra. Itt sok érdekességet meg lehet találni a projektről, egyelőre azonban csak spanyol nyelven, angol elérhetősége nincs az oldalnak.
A projekt eredményeképpen a jezsuiták munkájáról szóló dokumentumok ingyenesen elérhetők a kutatók, tanulók és a világ bármelyik részéről jelentkező érdeklődők számára.
A sikeres vállalkozás kapcsán a paraguayi Nemzeti Levéltár igazgatója megemlítette, hogy a  jezsuita rendnek Paraguayban is számos dokumentuma maradt fent ( ismeretes, hogy a rend 1604 és 1767 között számos önfenntartó indián missziót szervezett meg az országban). Ezek digitalizálása komoly hozzájárulás lehet a projekt kiegészítéséhez, amely Latin-Amerika –kutatók új „kincsesbányája” lehet.

Forrás 1
Forrás 2
Forrás 3
Forrás 4
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése