keresés

2014. október 6., hétfő

A két rivális hibázik

Apple

1. "Bendgate"
Nem várt botrány övezi az  iPhone 6 Plus készülék megjelenését. A csúcskategóriás iPhone-modell első vevői közül közösségi oldalakon többen is beszámoltak arról, hogy vadonatúj okostelefonjuk meghajlott. Az iMore hírportál szerint nem csak az iPhone 6 Plus, hanem akár az iPhone 6 is meghajlítható, sőt, egy kicsit az 5 és 5S modellek is, mivel az összes készülék hátlapja alumíniumból készül. 

 
Kép forrása
Miért készül alumíniumból az iPhone, ha nem elég kemény az anyag? 
Mert így lehet kellően vékony és könnyű a készülék - írja az iMore cikke. Ennek szerzője azt javasolja a tulajdonosoknak, hogy ne hordják farzsebükben vagy első zsebeikben. Az iPhone 6 Plus esetében azért könnyebb a hajlítás, mert a készülék nagysága miatt az ujjak nagyobb erőkarként működnek. A készülék alumínium vázának stabilsága pedig azokon a részeken, ahol oldalt a gombok helyét kimarták belőlük, gyengébb - ezért pont ott hajlik meg.

Az Apple válasza
A botrányra az Apple-nek pedig választ kellett adnia, ezért meghívott néhány újságírót, hogy bemutassa a tesztelési folyamatot, amelyben a telefont a való élethez hasonló szituációknak vetik alá. Például az egyik gép a telefonra való ráülést szimulálja, de olyan is akad, amely 25 kilós erővel nehezedik rá a készülék közepére. A készülékek prototípusait egyébként a dolgozókkal is hazaküldik, hogy éles helyzetben is kipróbálják őket. Az Apple szerint 9 bejelentést kaptak a meghajló telefonok miatt, és bár ez a lehetőség valóban fennáll, a rendeltetésszerű használat közben elképzelhetetlen, hogy ilyesmi előforduljon.

"Bendgate"- telefontok
Újabban már meggörbült iPhone-hoz is gyártanak tokot: a Bendgate Case nevű iPhone 6-os tokot a Shapeways.com nevű, 3D-nyomtatható termékeket kínáló, amerikai webboltból lehet megrendelni. A többek közt fehér, narancs, piros és kék színben is elérhető tok egyediségét az adja, hogy eleve ívelt kivitelű, így egy elhajlott iPhone 6-ost is bele lehet helyezni. A tok 20 dollárba, vagyis közel 5000 forintba kerül.

Más meghajló telefonok
A Cult of Mac blog gyűjtéséből az is kiderül, hogy nem csak az iPhone 6 Plus az egyetlen, könnyen elhajló készülék. A blog képgalériájában Sony Xperia Z1, farzsebben meghajlott iPhone 4s és 5s, hajlás miatt eltörő kijelzőjű Samsung Galaxy S4 is szerepel, valamint  egy BlackBerry Q10 és egy kínai Oppo telefon is.

2. "Hairgate"
Október 5-én egy újabb botrány tört ki az új iPhone-ok kapcsán, ez pedig a következő:  a kijelző és a fémház közötti résbe beakad az emberek haja

Samsung
"Gapgate"
A meghajló iPhone-ok után itt van egy másik botrány: a Samsung frissen piacra dobott Galaxy Note 4-eseivel sincs minden rendben. Egyes dél-koreai vásárlók szerint ugyanis rés van a készülék kijelzője és a telefon kerete között. Az internetre feltöltött képek szerint a nyílás akkora, hogy akár egy papírlap vagy egy névjegykártya is belefér. Ez a használatot nem befolyásolja, csak akkor kellemetlen, ha tele lesz kosszal és szöszökkel.

Kép forrása
A Note 4 hibáját a Samsung még nem ismerte el. A fordulat azért lehet kellemetlen a koreai cégnek, mert ők is támadták a meghajló iPhone-ok miatt a komoly presztízsveszteséget elszenvedő Apple-t.

Egyelőre nem tudni, hogy a Note 4-ek mekkora részét érinti a probléma, de ennek ahhoz is köze lehet, hogy a telefon világpremierje még odébb van. Az USA-ban például csak október 17-én kezdik el forgalmazni a telefont, így előfordulhat, hogy a gyártó megoldja a problémát még azelőtt, hogy a készülékek egyáltalán a boltok polcaira kerülnének.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése