keresés

2014. október 6., hétfő

Zaklatás 2.0

   "Kutatások szerint a gyerekek negyede-ötöde bántalmazás áldozatává válik a magyar iskolákban."-szól a Metropol egyik cikkje. Az iskolai bántalmazást sajnos a felnőttek nem kezelik elég hatékonyan, ezáltal pedig egyre jobban elburjánzik a zaklatás, netalántán erőszak a fiatalok között. 

   A legtöbb gyerek nem is mer a tanárához, szülőjéhez fordulni, nehogy még jobban rászálljanak a zaklató osztálytársai. Ha viszont még is segítséget kérnek, a legtöbbször őket hibáztatják vagy passzivitásba ütköznek. Gondolom mindenki hallott már olyan tanácsot, például "Ne foglalkozz velük, majd abba hagyják!", stb. Ezek általában olyan mondatok, amik azt jelzik, hogy a szülő nem akar foglalkozni a problémával, ezáltal a gyerekével sem. 

   Pedig az iskolai zaklatás már nem csak a falakon belül zajlik, hanem az online térben is. A cyberbullying közel 10 éve még nem is létezett. Ma már mindennapos. Az elektronikus zaklatás "olyan szándékosan elkövetett, többször megismételt ártalmas cselekedet, amit elektronikus kommunikációs eszközök közvetítenek. A zaklatás történhet emailben, mobiltelefonon, online felületeken, mint például honlapokon, blogokban, netes játékokban, közösségi oldalakon, stb." 

   Ráadásul ezek ellen nem is tudnak védekezni a gyerekek, mivel úgy nőttek fel, hogy az online közösség is a mindennapjaik részévé vált. A másik tényező, ami nehezíti a védekezést, hogy anonim vagy álnévvel történik a zaklatás. Ezért nem vagy csak nagyon nehezen lehet kideríteni ki a zaklató. Ezek együttesen rengeteg kárt okozhatnak, ami néha öngyilkosságba is hajszolhatja a gyermeket. A cyberbullying első ismert áldozata Ryan Halligan volt, akit a társai addig zaklattak, amíg elkeseredettségében fel nem akasztotta magát a fürdőszobájukban. Pontos adatot nem tudunk, hogy hányan lettek Ryan sorstársai. De a kutatók az öngyilkossági mutatók növekedésétől tartanak. 

  A szülőkön és a pedagógusokon a felelősség, hogy még se növekedjenek a halálozási számok. A szülőknek egy olyan családi közeget kell létrehozniuk, amiben a gyerek biztonságban érzi magát. Tudatosítani kell bennük, hogy ha bármi baj van forduljanak anyuhoz, apuhoz vagy a nagyszülőkhöz. A tanároknak pedig érdemesebb lenne különböző csoportos foglalkozásokat (csoporton belüli együttműködést, empátiás készséget fejlesztő játékokat) rendezniük. Így talán visszaszoríthatnánk a cyber zaklatók ártalmas rombolását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése