keresés

2014. október 11., szombat

Trollkodás és a jogi következményeik

Trollkodás: akár egy év börtönt is kaphat a vétkes.

A cél: tönkretenni a témát

A trollokat jellegzetesen onnan lehet felismerni, hogy szinte minden egyes kommentjük arra irányul, hogy zavart okozzon, a többiek idegeire menjen, és e cél elérése érdekében attól sem riadnak vissza, hogy egyenesen személyeskedésbe bonyolódjanak.
A trollok ellen az első számú aranyszabály: nem szabad őket figyelembe venni (dont feed the troll!) Ha nem adjuk meg neki,k amire vágynak (azaz hogy reagáljanak rájuk, ők legyenek a figyelem központjában), jó eséllyel hamar elunják magukat, és rövidesen távoznak is.

Ki felel a hozzászólás tartalmáért?

A trollok elleni küzdelmet nem teszi egyszerűvé, hogy a kommentelők döntő többségben névtelenül, illetve sokatmondó nicknevek mögött szokott írogatni, a jogi felelősségrevonást így téve nehezebbé. Rengeteg blog,weboldal természetesen rendszeres jelleggel moderálja a hozzászólásokat, kiszűrve így a kellemetlenkedőket, de az esetek jó részében világosan elkülönítik a honlap felelősségét a kommentek tartalmától. Természetesen ez nem jelenti azt,  hogy súlyosabb eseteknél (zaklatás, fenyegetés) nem lehetne rendőrségi úton kideríteni egy-egy ip-címet, de hazánkban erre eddig nemigen volt még példa.

Nehéz a külföldi azonosítás

A helyzet még bonyolultabbá válik, ha külföldi domainnel rendelkező oldalról van szó, ugyanis az esetek nagy részében maximum kérelmezni lehet az adott oldal üzemeltetőitől a kifogásolható tartalom eltávolítását, illetve súlyosabb eseteknél a honlapot központilag elérhetetlenné tehetik a hazai netezők számára. Fontos hangsúlyozni viszont, hogy ezekre ritkán kerül sor a meglehetősen bonyolult és súlyos költségekkel járó jogi utánajárás miatt. Jogi útra kerülő ügyek esetén viszont egy internetes dühöngésnek  könnyen egy évig terjedő szabadságvesztés lehet a vége, szóval érdemes megfontolnunk a mondandónkat, mielőtt nyilvánossá teszünk egy kommentet.
Súlyos következmények
Volt, akit az öngyilkosságba kergettek a hozzászólások.

• Fiatal fiúnak adta ki magát Lori Drew, egy középkorú asszony, aki egy MySpace-profilt hozott létre, hogy piszkálja a 13 éves Megan Meiert, aki összeveszett a lányával. Megan nem bírta a piszkálásokat, ezért öngyilkos lett. Lori Drew-t végül nem ítélték el.

• Natasha MacBryde-on, a később 15 évesen öngyilkosságot elkövető lányon gúnyolódott Sean Duffy, akit összesen 18 hét börtönbüntetésre ítéltek a közösségi oldalakon posztolt hozzászólásai miatt.

A brit parlamentig jutott Karen Bradley trollkodása, miután a Facebookon egy autóbalesetben elhunyt 17 éves tinédzseren gúnyolódott.

• Egy hazai hipermarketlánc személyzeti igazgatója endszeresen trollkodott blogoldalakon. Az eset 2010-ben derült ki. A kommentjeinek középpontjában témától független szexuális jellegű megjegyzések álltak.

• Azért lett öngyilkos 2012 őszén Amanda Todd, mert egy Michael Brutsch nevű felnőtt férfi online terjeszteni kezdte a lány meztelen képeit, akit ezután az iskolatársai is kiközösítettek. Miután a férfi személyi azonossága kiderült, kirúgták az állásából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése