keresés

2014. október 7., kedd

Motorozás vasember sisakban!

 A San Franciscó-i vállalat olyan bukót fejlesztett ki, amely a digitális kor követelményeinek is maximálisan megfelel. A pára-, karc- és tükröződésmentes plexire vetítve hasznos információkat jelenít meg, afféle HUD-ként (Head-Up Display) működik. A sebesség mellett akár az üzemanyagszintet is mutatja. Sőt, navigálni is tudunk ezzel a megoldással. Emellett egy 180 fokos látószögű kamerának köszönhetően képes a motoros elé vetíteni a mögöttes forgalmat is, így a fejünket sem kell forgatni ahhoz, hogy tájékozódjunk a holtterünkben zajló történésekről. Persze kérdés, hogy mennyire megbízható egy ilyen rendszer, és a motoros egyáltalán rá meri-e bízni magát.


A sisak bluetooth-on keresztül tud kommunikálni a mobiltelefonokkal, így hangvezérléssel kezelhetjük akár a hívásokat, szöveges üzeneteket vagy a zenelejátszót is. Amellett, hogy ezek a funkciók a kényelmet szolgálják, azért annak is fennáll a veszélye, hogy a rengeteg információ eltereli a figyelmünket a vezetésről. Ennek elkerülésére a látótéren kívülre vetíti a képet a rendszer. Az okos sisak egy töltéssel kilenc órát bír ki, és micro USB-csatlakozóval tölthető. Az amerikaiak a Skully AR-1 névre keresztelt sisakért egy kisebb vagyont is elkérnek. Az USA-ban 1399 dollárt kell fizetni érte, más országokban pedig 1599 dollárért (mintegy 375 ezer forintért) lehet hozzájutni. Az előrendelés már elindult, az első példányokat azonban csak 2015 májusában kapják meg a tulajdonosok.

A jövőre tekintve már nem kell sok és tényleg egy "vasemberként" fogunk utazgatni a különböző okos kütyüinkkel miközben a saját házunkkal beszélgetünk. Mivel képes felvenni a kapcsolatot a telefonunkkal az onnantól meg már megint az egész házat bírjuk irányítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése