keresés

2014. október 20., hétfő

Ha elromlik éhenhalsz...

A "wearable" eszközök egyre szélesedő piacán most egy ruhadarab debütál. A Microsoft legújabb fejlesztése az okosmelltartó, ami az alapfunkcióján kívül fogyaszt is. Abból indultak ki, hogy sok ember eszik unalomból, vagy éppen különböző érzelmi zavarok, idegesség vagy épp boldogság esetén, ám ezzel ártanak az egészségüknek, mivel a szükséges tápanyagon felül visznek be, illetve általában egészségtelen termékeket fogyasztanak.

"Nem azért élek, hogy egyek, azért eszem, hogy éljek"

Mindenki tudja, hiszen ezernyi információforrás áll rendelkezésünkre, hogyan kell egészségesen élni, de elkezdeni mindent nehéz. Talán ebben segíthet ez az új okos eszköz, hiszen nem kell nagy nehézségek árán elkezdenünk egy folyamatot, csak meg kell vennünk, és utána hordanunk kell.

http://www.wired.co.
 
Melltartóm a trénerem

Az eszköz lényege, hogy szenzorokkal figyeli a mell verejtékezését és a szívverést, amiből kimutatja, ha már nem éhesek vagyunk, csak megszokásból, vagy érzelmi felindulásból eszünk. A tervezők célja az volt hogy megakadályozzák a túlevést, aminek a lényege, hogy a kapcsolatainkat az evés köré építjük, és ez lesz számunkra a legmeghatározóbb tevékenység.
Az eszköz létrehozásánál különböző egyetemek neves kutatóit vonták be, akik más okos eszközöket is figyelembe vettek a tervezés kapcsán.

Ilyenek voltak például:
  • a fülre csiptethető detektor, ami a rágást és a nyelést figyeli
  • eszközök, amik a szívverést figyelik
  • vagy az aktivitásfigyelőket, amilyen  a FitBit és a Nike Fuelband
Az okosmelltartó azért számít forradalmi újításnak a különböző testi reakciókat figyelő eszközökhöz képest, mivel a kinyert adatok (izzadás, szívverés) alapján képes lesz kiszűrni az adott érzelmi állapotunkat is.

A melltartó küldetése

A három alapvető, és egyben legfontosabb feladat, hogy feltérképezze viselője étkezési szokásait, el kell különíteni a különböző érzelmeket, és a hozzájuk kapcsolódó fiziológiai reakciókat, és ami a legfontosabb, mindezt diszkréten kell tennie, hiszen a viselőt nem akadályozza meg semmi abban, hogy levegye az eszközt, ha meglát egy sütit. Ha a termék beválni látszik, a későbbi fejlesztésekben talán egy kis megerősítő szerkezetet is be kellene építeni, mondjuk egy kis áramütést kapna az illető, ha bűnös szándékkal akarja levenni.

Érzelemfa

www.csaladfakutatas.hu


A tudósok készítettek egy "Emotree" nevű alkalmazást, mellyel adatokat gyűjtenek az érzelmi okokhoz visszavezethető túlevéshez. A kutatásban résztvevők egy mobilalkalmazás segítségével önként adják meg az adott érzelmi állapotukat, és hogy ehhez tartozón mennyit és mit fogyasztottak.
A teljes kép elérése végett az adatbázist naponta legalább tízszer kell frissíteni.

...de hol maradnak a férfiak?

A kutatók elégedettek az eddig elért eredményekkel, de még több fejlesztésen dolgoznak, többek között az energiaellátáson, illetve azon, hogy hogyan oldják meg a melltartó-kérdést a férfiak körében.

Forrás

Smartbra 1
Smartbra 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése