keresés

2014. október 6., hétfő

Velőnkig hatol a Spotify

Minden zeneszolgáltató igyekszik megismerni felhasználói ízlését, ezért általában a korábban hallgatott zenéik alapján készült algoritmust alkalmaznak, hogy minél jobb számokat tudjanak nekik ajánlani. Ám ez gyakran nem bizonyul elégségesnek.

Ezért a Spotify tovább lépne egy fokkal. Szenzorok és alkalmazások segítségével mérné test hőnket, alvási periódusainkat, valamint szívritmusunkat, hogy a hangulatunkhoz legjobban illő zenét tudja ajánlani nekünk.
Donovan Sung a cég termékmenedzsere szerint olyan tényezőket is figyelembe lehetne venni az ajánlásoknál, mint a mozgásunk sebessége – amit a mobiltelefonok észlelhetnek –, a szívverésünk tempója vagy a testhőmérsékletünk. Ezek alapján a Spotify intelligens rendszere a felhasználó adott tevékenységéhez igazíthatná a lejátszott zenét, mivel tudná, hogy éppen heverészünk, futunk, vezetünk, vagy késő estig túlórázunk. Így a felhasználónak egyetlen gombot sem kell megnyomnia, mert a gép helyette is tudná, hogy mit akar hallgatni.

Egyesek ezt esetleg meglehetősen praktikusnak és jó ötletnek találhatják, ugyanakkor rögtön felmerül a magánszféra kérdése. Hogy biztonságban vannak-e az adataink a Spotify rendszerein? Hisz nemrégiben bukkantak fel Jennifer Lawrence és más hollywood-i hírességek kompromittáló képei is, melyeket az Apple Icloud feltörésével szereztek meg. Ekkor legyinthetünk, hogy ezek az adatok mégsem ugyan olyanok.

Ugyanakkor érdemes belegondolni, hogy ha valaki szert tesz egészségi állapotunk adatainak egy részére, abból milyen előnyei származhatnak. Vagy mivel a Spotify is ingyenes szolgáltatás és esetlegesen tovább adja példának okáért a szívverésünkről készült adatokat, egy biztosítónak akinél szeretnénk életbiztosítást kötni, akár magasabb összeget is meghatározhatnak enyhe szívritmus zavarunk miatt, miközben erről mit se sejtünk.

Vissza kanyarodva a bejegyzésem elejére az újabb eszközök megjelenése lehetőségek széles sávját nyithatja majd meg a Spotify-nak ezen a téren. Manapság egyre gyakrabban hallani a hajlítható képernyőkről, és nemrégiben tűnt fel egy érdekes megvalósítás az Indiegogón, a karkötőként hordható okostelefon. A Portal elnevezésű viselhető eszköz azok számára készült, akik a kommunikáció egy látványos és új útját keresik. A kampány egy hónapja indult és egy hét alatt körülbelül a kitűzött összeg (300 ezer dollár) 7%-át gyűjtötték össze. Céljuk az, hogy egyetlen eszközbe sűrítsék az okostelefont, az okosórát és a fitneszkarkötőt, ami olyan lenne mintha egy androidos telefon kijelzőjét tekernénk a csuklónkra, de nem csupán egy 6"-es OLED megjelenítőről van szó. Hanem a tervek szerint a készüléket egy sokmagos CPU, 2 GB RAM, 64 GB belső tárhely és egy 3200 mAh-s akku alkotja. Mindemellett érzékelők, melyek a legdrágább okostelefonokban fordulnak elő, valamint a vízállóságra is törekedtek.

Forrás 1
Forrás 2
Forrás 3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése