keresés

2013. november 13., szerda

8 éve YouTube

A YouTube videó-megosztót 3 fiatal és ambiciózus amerikai Chad Hurley, Steve Chen, és Jawed Karim hozta létre, akik eredetileg a világ vezető online fizetéssel foglalkozó cégénél, a PayPal-nál dolgoztak. Maga az ötlet 2005 elején született –a fejlesztő tagok között felmerült a gondolat, mivel meg akartak osztani egymással egy videót, de erre nem volt hasonló lehetőség -, és a www.youtube.com domain 2005. február 14.-én már regisztrálásra került.

Bár maga a szolgáltatás már elindult, a világ első YouTube videóját csak több mint két hónappal később, április 23-án töltötték fel. Ezen a 19 másodperces, a San Diego-i állatkertben készült felvételen Jawed Karim látható.


A céget aztán 2006 novemberében felvásárolta a Google. A YouTube pedig elindította a videómegosztás forradalmát: a felhasználók saját készítésű tartalmakat tölthettek fel, és oszthattak meg, de hamarosan sok cég is felismerte a havi több mint 70 millió látogatóban rejlő üzleti potenciált. Az oldal a Web 2.0-s forradalom szerves részét képezte és képezi ma is.


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése