keresés

2013. november 5., kedd

Az illegális letöltések komoly adókiesést okoznak

A Rádió Orient november ötödikei műsorában Vannai Dorottya műsorvezető beszélgetett Sárközi Alexandrával a NAV bűnügyi szóvivőjével, Horváth Péterrel a ProArt a Szerzői Jogokért igazgatójával és egy nyomozóval a fájlcseréről, a fájlmegosztó technológiákról és a szerzői jogokról. A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy mi számít legálisnak, illegálisnak és mi az ami büntethető is.

 ~Te illegálisan letöltesz, mi pedig elvágjuk a kábeleket. (Te kalózkodsz, mi elvágjuk a kábeleid.)
A kép csak illusztráció.


 "Az egyszerű otthoni felhasználó nem fog büntetőeljárás alá esni, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé. Igaz, hogy a fájlcserélésnél már felmerül a megosztás ténye, azonban itt a mennyiség alapján kategorizáljuk az esetet." - mondta a nyomozó.
A beszélgetésben kitérnek arra is, hogy milyen károkat tud okozni egy megjelenés előtt kiszivárogtatott zene vagy film. A károsultak között nemcsak a kiadók, előadók, szerzők szerepelnek, hanem maga felhasználó is. Hogyan lehetséges ez? Egy felmérés alapján a hazai GDP legalább 7%-át adják a szerző jogok. Ezek alapján nem nehéz kiszámolni, hogy a magyarországi munkahelyekre vetítve ez azt jelenti, hogy minden második-harmadik családban van olyan akinek a jövedelem  érintett ez ügyben.
A teljes beszélgetés meghallgatható a Rádió Orient honlapján MP3 formátumban, ami le is tölthető.
Forrás: sg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése