keresés

2013. november 4., hétfő

"Túl sok a pénz, nem csinálom tovább!"

Az elmúlt időszak egyik legkülönösebb híre, hogy felszámolják a német illegális könyvletöltés legfőbb fórumát, a TorBoox-ot, és ennek oka távolról sem evidens. Rendszerint a hasonló letöltési központok olyankor szoktak dicstelen véget szoktak érni, amikor a hatóságok véget vetnek nekik, és az üzemeltetőket rendszerint némi letöltendő börtönbüntetésre is ítélik. A TorBoox alapitó-adminisztrátora Spiegelbest azonban köszöni szépen, éli világát: azért döntött a weboldal megszüntetése mellett, mert az túl sok pénzt hozott a konyhára. Ennek első ránézésre nincs sok értelme: mi történik itt?

A TorBoox 2012 végén indult, ingyenes könyvletöltést kínálva az internet valamennyi felhasználójának. Az üzemeltetés költségeit adományokból fedezték, a e-könyveket pedig részint megvásárolták és megszabadították DRM védjegyüktől, vagy maguk szkennelték és dolgozták át EPUB formátumba. Nem egészen egy év leforgása alatt a letölthető állomány negyvenezer címnél is nagyobbra duzzadt.

Ráadásul nincs is mindenki ellene az ingyenes, és legalább félig illegális könyvletöltéseknek. Selim Özdoğan török származású német író például támogatása jeléül azt az igen formabontó döntést hozta, hogy legújabb novelláskötetét kifejezetten csak a TorBoox-on keresztül teszi elérhetővé - igaz, mivel ez az ő döntése volt, nem egészen ugyanaz az eset, mint mindenki másé, akiknek az anyagait kérés és engedély nélkül tulajdonították el, úgy is mondhatnánk, hogy ellopták.

Nyíltan kimondja a lopás szót Spiegelbest is, akit nyár közepe óta egyre többen szólaltattak meg. Ennek oka egyszerű: a weboldal ugyanis napról napra népszerűbbé vált, és két német lap a Der Tagesspiegel és a Zeit.de is leközölt egy írást, amelyben a TorBooxra mutató link szerepelt. Ez önmagában még talán nem váltott volna ki robbanásszerű érdeklődést, de az már igen, amikor a német könyvkiadók perbe fogták az újságokat az illegális tartalmak népszerűsítéséért. (A beadványt egyébként néhány órán belül visszavonták, de a kár addigra már megesett.)

A TorBoox filozófiája szerint ők semmiben sem különböznek az olyan áruházaktól, mint például az Amazon (amelynek második legjelentősebb piaca Németország): mindkét weboldal csupán tartalmat szolgáltat, ebook-kiadóként funkcionál. Spiegelbest a következőképpen fogalmaz: "Mi nem vagyunk a kiadók ellenségei. Oké, az igaz, hogy megnyirbáljuk az árakat, és ha úgy akarunk fogalmazni, akkor azt is mondhatjuk, hogy ellopjuk a tartalmakat, de a kiadókat a könyvek egyik előállítójának tartjuk, pont, mint az írókat." Egyértelmű a verdikt: a könyvkiadók ugyanazokba a hibába esnek, mint a Napster-korszak kezdetén a zenekiadók.

A pokol azonban október elején szabadult el, amikor a TorBoox üzemeltetői radikálisan új döntést hoztak: előfizetési díjhoz kötötték a szolgáltatást. A díj összege három hónapra 10 euró, amiért naponta legfeljebb százötven könyvet lehet letölteni. Gyors fejszámolás eredményeként megközelítőleg 22 fillérre jön ki egy e-book darabára. A felhasználók nagyjából egyharmada elfordult ugyan a weblaptól, de még így is rengetegen fizettek: a szerverek üzemeltetéséhez szükséges összeg alig néhány óra alatt összejött.

Látván, hogy az egységáras ebook-terjesztésben sok pénz van, Spiegelbest nagyvonalú felajánlást tett a Börsenvereinnek, a német könyvkiadói egyesülésnek; együttműködési javaslata szerint a Börsenverein legalizálja a TorBoox működését, és cserébe részesednek a haszonból. A könyvkiadók ettől a lehetőségtől, érthető módon, elzárkóztak, a weboldal vezetősége pedig vállat vont, mondván a kiadók vesztesége, ha nem kérnek ebből a kisebb vagyonból.

Hogy ezek után egészen pontosan miért is döntöttek mégis úgy, hogy november 3-ával a weblap megszűnik…? Nagyon jó kérdés. Mindazonáltal a szervereken felalmozódott negyvenháromezer cím bármelyik pillanatban kiáramolhat a filecserélő-hálózatokra.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése