keresés

2013. november 1., péntek

„Az NSA túl messzire ment”

Az Egyesült Államok elismerte, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) néhány esetben „túl messzire ment” a világszerte végzett megfigyelési és adatgyűjtési programok során. Az amerikai kormányzati politikusok közül ezt elsőként John Kerry külügyminiszter mondta ki, aki arra is utalt, hogy a programok egy része a Fehér Ház tudta nélkül folyt.
Az Egyesült Államok lázas tűzoltó-akcióba kezdett azután, hogy az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból két hét leforgása alatt kiderült: az NSA kiterjedt kémtevékenységet folytatott a szövetséges Franciaországban és Spanyolországban, tíz éven át lehallgatta Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját, és feltörte a Yahoo és a Google kommunikációs csatornáit is. Ez az érintettek körében érthető, hatalmas felháborodást keltett, Berlintől Párizson át Madridig sorra kérették be magyarázatra az amerikai nagyköveteket.
Washingtonban keresik a módját, hogyan tudnák enyhíteni az NSA-botrány kapcsán kirobbant, egyre súlyosabb diplomáciai feszültséget. Mint arról a nol.hu beszámolt, Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy kormánya év végéig felülvizsgálja a titkosszolgálatok működését, valamint korlátozásokat vezet be az adatgyűjtési és megfigyelési módszereket illetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése