keresés

2013. november 5., kedd

Szólás- és internetszabadság kell Kínának

Eric Schmidt, a Google elnöke határozott véleményét fejtette ki a South China Morning Post című újságnak adott interjújában. Beszélt többek között a szólásszabadság és a szabad internet szükségességéről Kínában, és az országot fenyegető veszélyekről is.

A Google-vezér úgy gondolja, az internet jelenlegi korlátozása jelentős mértékben akadályozza a tudományos kutatásokat, gátolja az információ szabad áramlását és az innovációt. Igaz, Kína már így is a világ második vezető gazdasága, a szólásszabadság növelésével még gyorsabban fejlődhetne.

Schmidt szerint a Kína előtt  álló legnagyobb problémák:
 A közepes jövedelmű országok csapdája - a felemelkedőben lévő országokban mutatkozó jelenség, amikor a gazdaság megreked egy jövedelmi szinten és nem képes onnan tovább fejlődni
 A társadalom elöregedése és a munkakorú népesség csökkenése - Schmidt "szörnyű hibának" véli az egy-gyermek politikát.
 Kína versenyképességét csökkenti ezen felül az automatizáció és a globalizáció is, ezek következtében ugyanis egy-két évtizeden belül a kisebb és olcsóbb ázsiai országok (mint például Malajzia vagy a Fülöp-szigetek) vehetik át a világ gyárának szerepét.

A Google egyébként 2010-ben  kivonult a kínai piacról, jelenleg csak hongkongi oldalával van jelen. 2012-ben az internetes vásárlóknak szóló keresőoldalát, valamint zenehallgatásra és -letöltésre szánt oldalát is bezárni kényszerült.


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése