keresés

2013. november 11., hétfő

Nokia - a telekommunikáció előtt

Ha mobil, akkor Nokia. Legalábbis nagyjából 10 évvel ezelőtt még ezt gondoltuk. Azóta úgy tűnik, a technika lekörözte a finn céget, bár még lehet némi remény, hogy visszatérjenek a Microsoft oldalán. De nézzük csak, honnan is indultak...
A történelemben egészen 1865-ig nyúlhatunk vissza, amikor Fredrik Idestam cellulóz-feldolgozó üzemet nyitott Tampere mellett (Délnyugat-Finnország) és papírgyártásba fogott. Három évvel később pedig egy újabb malmot létesített Nokiában (így van, Nokia valójában egy finnországi település, innen a jól ismert név). 1871-ben részvénytársasággá alakult a cég, és felvette a máig használatos Nokia Company nevet. 1902-től a villamosenergia-termelés is a tevékenységi körükbe tartozik.
1898-ben Eduard Polón megalapította a Suomen Gumitehdas Oy-t ("Finn Kaucsuk Művek"), ami később a Nokia gumi üzletága lett (gumicsizmák, gumiabroncsok, és hasonló csodák születtek itt). A Suomen Kaapelitehdas Oy ("Finn Kábel Művek"; alapítva 1912-ben) telefonokat, telegráfokat, elektromos kábeleket gyártott, nem nehéz kitalálni, hogy később ez lett a Nokia  kábel és elektronikai részlege.
Az első világháború előtt a Nokia a csőd szélére sodródott, és a Szovjetuniónak szállított kábeleket.
A cég 1922 óta egy kézben van, 1967-ben egyesült véglegesen Nokia Corporation néven. Ez az új cég igyekezett minél több iparágban kipróbálni magát: papírtermékeket, kerékpár- és autógumikat, gumicsizmákat, kábeleket, televíziókészülékeket, személyi számítógépeket, robotokat, kondenzátorokat, gázmaszkokat a finn hadsereg részére, műanyagot, alumíniumot, vegyszereket gyártottak.

1990-ben született meg a döntés, hogy a Nokia a telekommunikációra koncentrál, így sorban leépítették a nem ezzel az üzletággal foglalkozó részlegeket. Így vált ki a Nokian Jalkineet ("Nokia Lábbelik") és a Nokian Renkaat ("Nokia Gumik").
Ezután a Nokia története már jóval ismertebb, és reméljük, hogy a jövő visszaidézi majd a dicső múltat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése