keresés

2013. november 4., hétfő

Túl sok pénz miatt lép ki a könyvkalóz

Az e-könyveket kínáló német Torboox azért szüntette meg tevékenységét, mert nem várt mennyiségű, kezelhetetlenül sok pénzt termelt.

Furcsa ez a lépés, hiszen a hasonló oldalak általában csak hatósági beavatkozásra állnak le a szerzői jogokat sértő tartalmak kínálatával. Hozzá kell tenni, hogy Spiegelbest, az oldal üzemeltetője már többször is megpróbálta legálissá tenni a weboldalt de nem tudott megállapodni a német kiadókkal.

Az az ötlete támadt ugyanis, hogy a könyveket nem darabáron adja el, hanem a - Netflixhez hasonlóan - fix havidíjért cserébe korlátlan letöltést kínálna a felhasználóknak. Pénzre mindenképp szüksége volt mert napi 1,2 millió könyvet töltöttek le és már nem tudta kifizetni a szervereket.

Bevezetett tehát egy 3,33 eurós havidíjat, melynek következtében elvesztette felhasználói harmadát, viszont annyian azért maradtak, hogy bőséges bevételt hozzanak. A szerverek havi költsége - kb. 500 euró - néhány óra alatt megtérült, sőt olyan rohamosan növekedett a befizetések összege, hogy úgy számolta, november közepére eléri a több tízmillió forintnak megfelelő bevételt.

Azért az elég elgondolkodtató, hogy miközben az oldal termelte a hihetetlenül sok pénzt, addig a német kiadók nem voltak hajlandók legalizálni a módszert. Az állományt pedig - kb. 43 ezer könyv - az üzemeltető ingyenesen közzétette.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése