keresés

2013. november 2., szombat

A felhő veszélyei

Mára már eléggé elterjedtek a felhőszolgáltatások, azaz amikor személyes dokumentumainkat egy online szolgáltatóra bízzuk, hogy bárhol és bármikor megnézhessük, szerkeszthessük. Ilyen szolgáltatás pl.: Box.com, Dropbox, iCloud, Google Drive, Skydrive stb. Ezek a cégek, ingyen kínálnak bizonyos méretű tárhelyet. Ha ez nem lenne elég, akkor minimális összegért nagyobb tárhelyet is vehetünk magunknak

A felhőszolgáltatások elméletileg biztonságosak, hiszen a felhasználónév és jelszó párosán kívül az adatokat a nívósabb cégeknél titkosított csatornán tölthetjük fel, tehát a „szerverhez tartó úton” nem lophatják el. A felhőben viszont ezek után is titkosítatlanul lesznek tárolva a fájlok. Tehát a szolgáltató elméletileg hozzáférhet a fájlokhoz és korlátozhatja azokhoz való hozzáférést. Pl.: ha a Dropbboxnál szokatlanul nagy adatforgalmat generál egy fájlt, akkor egy bizonyos idő után nem engedélyezi a letöltést. A Box.com pedig figyelmeztetés nélkül törli az illegálisnak ítélt fájlokat.



Ha pedig a Google Drivera töltünk fel fájlokat, akkor jó, ha tudjuk, hogy a Google szabályzata szerint: „Az Ön Tartalma a mi Szolgáltatásunkban: amikor Ön tartalmat tölt fel vagy más módon elhelyez a Szolgáltatásunkban, Ön felhatalmazza a Google-t és munkatársait arra, hogy használja, tárolja, reprodukálja, módosítsa azt, abból leszármaztatott munkákat állítson elő (mint például fordítások, adaptációk vagy egyéb olyan módosítások, melyeket azért hajtunk végre, hogy az Ön tartalma jobban együttműködjön a mi Szolgáltatásunkkal), kiadja, publikálja, nyilvánosan előadja, nyilvánosan megjelenítse és megossza a Tartalmat.”

A felhőszolgáltatásokról bővebben itt lehet olvasni: szifon.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése