keresés

2013. november 3., vasárnap

Akadálymentesítés a számítástechnikában

Egy 2011-es felmérés szerint Magyarországon félmillióan szorulnak digitális akadálymentesítésre. Az új eszközök fejlesztése azonban nem képes követni azt a nagy léptékű informatikai haladást, ami az utóbbi években ment végbe. Ráadásul annyi féle eszköz és kezelőfelület létezik ma már, hogy ezek akadálymentes alkalmazásához a szoftverek szélesebb tárházát kellene biztosítani.
Az akadálymentesített számítástechnika arra hivatott, hogy a fogyatékkal élők számára megkönnyítsék a mindennapi géphasználatot. Magyarországon olyan projektek indultak útjukra, amik nemzetközi szinten is kiemelkedőek az akadálymentesítő szoftverek fejlesztésében.
Ilyen például a Beszélő Linux néven futó operációs rendszer, ami látássérültek számára egy képernyő-felolvasó program segítségével hangosan mondja a kijelzőn megjelenő információkat. Vagy említhetjük a még nem forgalmazott Tolmácskesztyűt. Az eszköz okostelefonhoz csatlakoztatva képes egyből fordítani a jelnyelvet, mivel a program hangosan felolvassa a kesztyű adatai alapján a mondanivalót. Szintén érdekes magyar projekt a Hallatlan szótár, ami egy többnyelvű mobiltelefonra is elérhető jelnyelvi szótáralkalmazás. Különlegessége, hogy videón mutogatja el a szavak jelnyelvi megfelelőjét.
Ez utóbbi alkalmazás is mutatja, hogy a hangsúly az asztali gépek fejlesztéséről áttevődött a mobiltelefonok világára. Az okostelefonok érintőképernyőjének kezelése sokaknak jelenthet problémát. Erre jelenthet megoldást a Mobile Accessibility nevű program, hisz egyszerűbb menüt, nagyobb ikonokat, kontrasztosabb színeke varázsol a képernyőnkre, sőt még fel is olvassa az egyszerűsített szövegeket. A baj csupán az, hogy magyar nyelvű verziója még nem elérhető. Ugyancsak hiányzik a magyar piacokról az a hordozható Braille-átalakító is, a BrailleNote, amivel könnyedén olvashatóak ezzel az írással az e-mailek is.

Forrás

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése