keresés

2013. november 1., péntek

Snowden Németországban kaphat menedékjogot

Nyílt levelet írt a német kormánynak Edward Snowden, amit Hans-Christian Ströbele parlamenti képviselő vitt el Oroszországból Berlinbe – írja a Guardian nyomán az Index. Snowden nem zárkózott el attól, hogy Németországban vizsgálóbizottság előtt tanúskodjon az amerikai adatgyűjtési programról, de csak akkor, ha Berlin garantálná, hogy nem adja ki az Egyesült Államoknak. Mint írja, legszívesebben továbbra is az amerikai kongresszus előtt beszélne, de az Egyesült Államok kormánya továbbra is „árulásnak tekinti a különvéleményt, és bűnnek a szabad beszédet”.
Több német politikus is úgy véli, hogy menedékjogot kell adni Snowdennek, ha ez az ára annak, hogy feltárja az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtéssel kapcsolatos tevékenységét. Júniusban azzal az ürüggyel utasították el a kérelmét, hogy azt csak az országon belül lehet benyújtani. Ez megoldódna azzal, ha Snowden Németországba utazna. Moszkva azonban aligha támogatja a kiszivárogtató eltávozását. Vlagyimir Putyin elnök szóvivője kifejtette, hogy a német vizsgálóbizottság Oroszországban is kihallgathatja Snowdent, aki jelenleg „szabadon mozoghat orosz területen, bárkivel találkozhat, nem akadályozhatjuk meg ebben” – fogalmazott.
Eközben sem a Fehér Ház, sem a kongresszus titkosszolgálati bizottsága nem látja indokoltnak, hogy büntetlenséget garantáljanak Snowdennek. Daniel Pfeiffer, Barack Obama elnök tanácsadója szerint a kiszivárogtató megszegte az amerikai törvényeket, ezért bíróság elé kell állítani. Dianne Feinstein szenátor, a felderítéssel foglalkozó szenátusi bizottság elnöke úgy véli: „Ha az a kérdés, kegyelmet érdemel-e, a válasz egyértelmű nem”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése