keresés

2013. november 17., vasárnap

YouTube vs. Oroszország


A YouTube beperelte Oroszországot, mert egy törvény szerint a helyi hatóságok tárgyalás nélkül blokkolhatnak teljes weboldalakat.

Az orosz parlament 2012 novemberében fogadta el az említett törvényt, amelynek célja, hogy távol tartsa a gyermekeket az olyan weboldalaktól, ahol bármilyen képi vagy videós tartalom található gyermekek szexuális zaklatásáról, droghasználatról vagy öngyilkosságról. A kissé szélesen értelmezett cenzúratörvény viszont azonnal magára haragította a szólásszabadság híveit, akik azzal érvelnek, hogy bizonytalan a végrehajtás ellenőrzése, és a módszert politikai célokra is fel lehet használni.

A YouTube a pert azután indította, hogy az oroszok letiltottak egy videót, amiben egy fiatal nő azt mutatta be, hogy hogyan imitáljuk, hogy felvágtuk az ereinket a csuklónkon. Az orosz hivatal azzal érvelt, hogy a videó az öngyilkosságot hirdeti, és ezáltal illegális az új törvény szerint.

A YouTube-tulajdonos Google közölte, hogy azért tettek jogi lépéseket, mert nem hiszik, hogy a törvény olyan videók hozzáférését szeretné korlátozni, amelyek célja „pusztán a szórakoztatás".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése