keresés

2013. november 29., péntek

Kéretlen vendégek az éterben

Nem kizárólag politikusokat hallgatnak le a titkosszolgálatok, hiszen az üzleti titkokra vadászó illegális lehallgatók is veszélyeztetik a vállalatok bizalmas adatainak kitudódását. Az üzleti élet meghatározó szereplőinek privát élete sincs biztonságban a konkurenciától és a hírszerző ügynökségektől.
Számos esetben indokolttá válik a GSM titkosítás, hiszen a legtöbb ember a privát beszélgetéseit szereti ebben a kontextusban megtartani, néha sokkal jobban, mint az üzleti titkait. A titkosszolgálatok nagy valószínűséggel nem fognak hálószobatitkokat kiszivárogtatni magánemberekről, ám különféle innovatív találmányok esetében várható, hogy szigorú megfigyelés alá vonnak üzletembereket a jelentős gazdasági és/vagy politikai hatással bíró újítások védelmében, miközben veszélyben van az üzleti élet meghatározó szereplőinek magánélete is.
Manapság már nem szükséges spéci eszközökkel felszerelt biztonsági cégeket súlyos pénzekért alkalmazni, mivel szoftveresen titkosítani lehet a beszélgetéseket és a szöveges üzeneteket is. A szoftveresen kódolt mobilhívások Android és iOS rendszereken egyaránt futtathatóak. Természetesen ezek a megoldások nem ingyenesek, mint az internetes titkosítás, igaz: utóbbinál is csak meghatározott adatforgalmat lehet ingyenesen biztonságossá tenni.
Létezik olyan hivatalosan forgalomban lévő titkosítási rendszer, ami 100 százalékos védelmet nyújt a megrendelőnek 16 384 bit ellenőrző kóddal, három hitelesítési szinttel, valamint rendelkezik az Izraeli Védelmi Minisztérium és az angol ComsTrac tanúsítványaival is. 
Ezt a fajta titkosítást a kormányzatok, katonai és félkatonai szervezetek előszeretettel alkalmazzák, ami immár a privát szektor számára is elérhető.
Gyakran előforduló jelenség a lehallgatások során, hogy a lehallgatott személy telefonja visszhangzik, ami természetesen adódhat a mobilkészülék interferenciájából is, de utalhat akár a vonalban lévő kéretlen vendégre is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése