keresés

2013. november 24., vasárnap

A hírportál is felel, ha a kommentelők mocskolódnak?

A strasbourgi emberi jogi bíróság szerint elmarasztalható az az észtországi honlap, amit egy cégtulajdonos perelt be, mert őt szidták a kommentelők. Vagyis az ítélet kimondja, hogy egy hírportál felelős a nála elhelyezett olvasói kommentekért.

Az ügy fontos lehet a magyar gyakorlat szempontjából is, mert korántsem egyértelmű Magyarországon, hogy miért felelős egy honlap, és miért nem. Például van egy hasonló kommentes magyar ügy is a strasbourgi bíróság előtt, de ebben körülbelül másfél év múlva várható csak ítélet. A strasbourgi bíróság precedensjog alapján működik, tehát a korábbi ítéletekre később hivatkozni lehet.

Vagy gondolhatunk a tavalyi Lázár-ügy részleteire, ahol Lázár János balesetével - amiben egy gyermekes fiatal nő meghalt - kapcsolatosan lehetett reagálni a Délmagyar.hu cikkére. Akkor a hozzászólások között volt egy komment , ami Lázárnak nem tetszett, és „emberi méltóságának megvédése érdekében” polgári pert indított a hírportál ellen, és feljelentést tett az ügyészségen. Ebben a perben nem született ítélet: Lázár és a portál peren kívüli egyezséget kötött, a lap félmillió forintot fizetett az államtitkárnak.

A mostani strasbourgi ítéletnek a Lázár-ügyre visszamenőleg nincs hatása, de a Társaság a Szabadságjogokért szólásszabadság programjának vezetője, Dojcsák Dalma szerint semmiképpen sem jó hír ez, s a bíróság félreérti az internet működését. Hiszen ha egy honlap az értesítés után azonnal leszedi a kommentet, nem kellene felelőssé tenni annak tartalmáért.

Ma Magyarországon egyáltalán nem tiszta, hogy a bíróságok mikor ítélik felelősnek a szolgáltatót az oldalán elhelyezett kommentekért. A frissebb ítéletek viszont nem tesznek különbséget a szerkesztett tartalom és komment között, ha az szerkesztett felületen jelenik meg – hiába nincs a kommentekre ráhatása a kiadónak.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése