keresés

2013. november 19., kedd

Díszdoktori címet kaphat Snowden

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden díszdoktori címet kaphat a rostocki egyetemtől. „Snowden szociális egzisztenciáját kockára téve próbálta feltárni az igazságot. Tartozunk neki annyival, hogy elhozzuk őt Moszkvából” – nyilatkozta Hans Jürgen von Wensierski, a bölcsészettudományi kar dékánja, aki szerint a polgári engedetlenség a modern demokráciák elfogadott tiltakozási formája.
Snowden sorsa azért is igen időszerű Németországban, mert a német alsóház, a Bundestag tegnap tárgyalt az NSA megfigyeléseiről. Angela Merkel kancellár – akinek telefonját éveken át megfigyelte az amerikai titkosszolgálat – azt követelte az Egyesült Államoktól, adjon részletes tájékoztatást az adatgyűjtésekről. John Kerry amerikai külügyminiszter Berlinbe utazik, mihelyst feláll az új német kormány – közölte a Spiegel. Az amerikai diplomácia vezetőjének látogatása része az Egyesült Államok azon diplomáciai offenzívájának, amellyel Washington partnereit akarja megbékíteni a megfigyelési botrány kirobbanása után – emlékeztetett a nepszava.hu.
Hans-Peter Friedrich német belügyminiszter már korábban közölte, hogy a német kormány nem kíván menedékjogot adni az amerikai kiszivárogtatónak, mivel nem politikai üldözött, de megvizsgálja, hogy miként lehet meghallgatni Moszkvában. Előzőleg a baloldali pártok indítottak kampányt amellett, hogy Németország fogadja be Snowdent, s több közéleti személyiség is csatlakozott a felhíváshoz.
Snowden egyébként november 1-jén munkába állt Oroszországban – jelentette be orosz ügyvédje. Anatolij Kucserena arról biztonsági okokból nem beszélt, hogy az informatikus melyik vállalatnál dolgozik. Csak azt tudni, hogy ő kezeli a cég honlapját, amelyet az egyik legnagyobb orosz honlapnak nevezett az ügyvéd – írta az origo.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése