keresés

2013. július 23., kedd

Nyugdíjba vonul az Aranypajzs atyja

Fang Pin-hszing, a kínai internet kontrollálására létrehozott Aranypajzs megalkotója, egészségügyi okok miatt nyugdíjba megy.  A legutóbbi hírek szerint vastagbélrákban szenved.

Munkásságáról megemlékezett a Nanfang Csoumo című dél-kínai lap is. Fang Kína legészakibb tartományából, Hejlongcsiangból származik, a harbini műszaki egyetemen doktorált számítástechnikából, majd tanárként működött az egyetemen.
A kínai tűzfal kidolgozását 1998-ban kezdte el csapatával, s 5 év múlva a rendszer működésbe is lépett. A projekt komoly kritikát váltott ki hazai és nemzetközi körökben egyaránt, melyet Fang egy 2011-ben adott interjújában védett meg: "Az internet cenzúrázása általános dolog a világon, a kínai tűzfal pedig egy új és ismeretlen médium, a világháló megjelenésére adott természetes válasz volt."

Az internetes szakember nem örvend túl nagy népszerűségnek Kínában. 2010 végén felhasználói fiókot nyitott a Sina mikroblogon, de pár hét múlva törölte is profilját. A kínai internetezők ugyanis káromkodó, becsmérlő bejegyzésekkel árasztották el Fang oldalát, így állva bosszút a szakemberen, amiért ellehetetlenítette az emberek számára az internethasználatot. 2011-ben pedig egy egyetemi előadása előtt tojással és cipővel dobálták meg.
Fang, mint egy interjújában fogalmazott, a személyét ért atrocitásokat a Kínáért hozott szükséges áldozatnak tekinti...


Bármennyire is kérdéses Fang munkássága, tény, hogy 10 évvel az Aranypajzs üzembe helyezése után Kínában több mint 560 millió az internethasználók száma és ebből 91% tagja valamilyen közösségi oldalnak.

forrás  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése