keresés

2016. március 29., kedd

2016 március - Google

2016-03-29 Google - hírszemle

Google adatközpont közelről: 360°-os videobejárás - IT café Café blog hír

This link recently saved by fodorjanos on March 29, 2016
1Save
Sandeep Dinesh (Google Cloud platform, developer advocate) vezetésével az USA Wasco megye megyeszékhelyén, The Dalles városában épült és 2006-ban megnyitott adatközpontját ismerhetjük meg: a 360°-os videóban megszólalnak az alkalmazottak, bemutatják a szigorú biztonsági előírásokat és a beléptetőrendszert, miközben szabadon lehet bámészkodni függetlenül attól, hogy asztali Chrome böngészőt, mobilos YouTube alkalmazást, vagy a Google Cardboardot használ is az ember.

Index - Tech - Lassul a mobilpiac, egyre jelentéktelebb a Windows Phone

This link recently saved by fodorjanos on March 04, 2016
1Save
Még több Android: androidos készülékekből tavaly 1,17 milliárdot értékesítettek, ami az idén 1,25 milliárdra, 2020-ra pedig 1,62 milliárdra emelkedik. Az Android készülékek piaci részesedése az idei 82,6 százalékról az évtized végére 84,6 százalékra nő. Még kevesebb iOS: Az iOS készülékek értékesítése tavaly 20,2 százalékkal 231,5 millióra emelkedett, a készülékek eladási ára pedig a 2014-es 663 dollár után 2015-ben 713 dollár volt. Az idén enyhe csökkenés várható, a 231,2 milliós értékesítés 15,2 százalékos piaci részesedésnek felel majd meg. 2020-ra az iOS részesedése 269 millió készülék eladásával 14,0 százalékra csökken. És még annál is kevesebb Windows Phone

Index - Tech - A Google és a Lenovo körbetangózta a katalán múzeumot

This link recently saved by fodorjanos on February 23, 2016
1Save
a Google már néhány éve dolgozik a térfelismeréssel és kiterjesztett valósággal kapcsolatos technológián, de januárban a Las Vegas-i CES-en bejelentették, hogy ehhez a Lenovo fog piacképes terméket fejleszteni. Ez várhatóan egy lapátméretű okostelefon lesz, és júniusban érkezik, de addig is a két cég egy közös tabletes demón mutatta be, hogyan is működik és mire jó egy tangós eszköz. Például éppen múzeumi séták virtuális túravezetője lehet. Bár egy nem létező probléma megoldásának hangzik ez, a gyakorlatban tényleg kényelmes volt, hogy minden infó pont ott került elénk, ahol tényleg haszna is volt, ott viszont épp hogy a szemünket nem bökte ki.

Népszerűbb a Yahoo! Japánban mint a Google? - Kereső Világ: keresés, szövegbányá...

This link recently saved by fodorjanos on February 16, 2016
1Save
a lokalizáció teszi lehetővé a Yahoo!-nak, hogy az ’otthonihoz közelibb’ tartalmakat mutasson az Egyesült Királyságban, Írországban, Kanadában, Japánban, Németországban és egyéb helyeken. Ahol az egész kissé zűrös kezd lenni az Kína. 2005-ben a Yahoo! segített a kínai hatóságoknak lenyomozni egy újságírót (Shi Tao), és kiadta az email adatait, akit aztán minden előzmény nélkül bebörtönöztek. Óriási PR botrány kerekedett ebből, mert kiderült hogy korábban aláírtak egy dokumentumot, amelyben elkötelezik magukat a kínai internet iparnak és annak szokásait betartják, ez annyit jelent, hogy segítenek a cenzúrában és blokkolnak bizonyos oldalakat a kínai felhasználók elől. Mivel a hírt a Speigel hozta le, Németországban a Yahoo! óriási bizalomvesztéssel szembesült. Az hogy később az is napvilágra került, hogy a Yahoo! együttműködik az amerikai PRISM programmal, és gyakorlatilag segít kémkedni, csak tetézte a bajt. A Google szintén hasonló lokalizációval dolgozott, mint anno a Yahoo!, szerv

Megszűnik a Picasa - IT café Szoftver hír

This link recently saved by fodorjanos on February 15, 2016
1Save
a Picasa Web Albums látogatható marad, csak többé már nem lehet bővíteni vagy szerkeszteni ezeket (de törölni igen). Március 15-tel megszűnik az asztali kliens támogatása, május elsejével pedig a webes felületet is eléri a változás. A meglévő adatok lementésére tehát hagy időt a keresőóriás. A Picasa Web Albums Data API szintén májussal kerül átalakításra, így megszűnik a Flash támogatás, a közösségi keresés, a rendezési és szerkesztési lehetőségek, illetve a tagek, kommentek és kontaktok részt is leállítják. Megmarad viszont a kép- és albumnézegetés, illetve a fotófeltöltés is.

Index - Tech - A Google minden képzeletet felülmúlt

This link recently saved by fodorjanos on February 02, 2016
1Save
Az Alphabet piaczárás után érkező gyorsjelentése felülmúlta a piaci várakozásokat, emiatt már nagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik, mint az Apple. A bevételek a tavalyi 14,5 milliárd dollárról 21,3 milliárdra emelkedtek. Ez jóval több annál a 16,9 milliárd dollárnál, amivel a piac számolt. A kereskedés utáni órákban a Google anyacégének részvényei 9 százalékkal emelkedtek. Az Alphabet most 568 milliárd dollárt ér, az Apple 535 milliárdot.

Index - Tech - A Google súlyos pénzekért lehet ott iOS-en

This link recently saved by fodorjanos on January 22, 2016
1Save
A techvilág már régóta találgatta, mennyibe kerülhet a Google-nek, hogy a nagy rivális Apple mobilrendszerén is gond nélkül fut a keresője. Most kiderült: olyan évi egymilliárd dollárt (290 milliárd forintot) fizetnek, hogy iOS-en is elérhető legyen a keresőjük.

Google reportedly working on a new wearable device that isn't Glass | VentureBea...

This link recently saved by fodorjanos on November 18, 2015
1Save
While much remains unknown about this somewhat secretive project, the end product will likely have stylish elements to entice users to try it. If delivered as promised, it could come onto the scene around the same time as the consumer version of the Oculus Rift and other virtual reality headsets. And looking at the enterprise space, one has to wonder how Project Aura will stack up against Microsoft’s HoloLens. Alphabet’s technology, combined with Fadell’s design and user interface chops, will likely produce something that appeals to these two markets, perhaps even a favorite for the wearable space. Project Aura is supposedly targeted for release sometime next year.

Index - Tech - A Google is magához ölelné az online médiát

This link recently saved by fodorjanos on November 17, 2015
1Save
Most épp a Google nevével fémjelzett AMP-projekt áll tesztelés alatt, gyűjti a partnereket, és hamarosan elindul, hogy meghódítsa a telefonjainkat. A Google egy hónapja jelentette be a projektet, amelynek a neve az Accelerated Mobile Pages, vagyis Gyorsított Mobiloldalak rövidítése, egyúttal az angol erősítő szóra is utal. Szintén gyorsabbá tenné a hírolvasást mobilon, ahol amúgy is egyre inkább a híreket olvassuk, de sűrű mezőnybe érkezik. Mindent akarok, de azt most rögtön A hírolvasás területén nagyobb a lökdösődés, mint egy metálkoncert első soraiban, a legnagyobb cégek sorra jelentik be idén a maguk kapcsolódó szolgáltatását. A fő rivális a Facebook Instant Cikkek nevű funkciója, amelyet valamivel előbb jelentettek be, és iOS-en már pár hete el is indult. Ennek a lényege, hogy a Facebook a mobilappjába integrálja a médiacégek tartalmait, vagyis egy-egy megosztott cikk nem a New York Times, Buzzfeed, vagy BBC oldalán lesz olvasható, hanem mind közvetlenül a Facebook saját felületén fog megnyílni.

How Google handles searches it's never seen before

This link recently saved by fodorjanos on October 26, 2015
1Save
Most people don’t notice when Google updates its search engine with new algorithms. But in order to help users sift through the billions of sites on the Web (with 822,240 new ones added each day), the company needs to keep improving its capabilities. Bloomberg reports that over the past few months, Google has been testing an AI-based system called RankBrain to help parse users’ queries, especially those that the search engine has never encountered before. Of the millions of queries it receives each second, about 15 percent of them are completely new to Google. RankBrain helps the search engine better understand these ambiguous queries, such as, “What’s the title of the consumer at the highest level of a food chain?” so it can serve up useful results. It works by embedding written language into mathematical entities that the search engine can make sense of. It also guesses which words and phrases are similar in meaning to each other so it can help simplify queries for Google to look up.

Google investing €150M in big ideas for online journalism

This link recently saved by fodorjanos on October 22, 2015
1Save
In Europe, Google’s Digital News Initiative is a partnership made up of many publishers across the member countries working together to push digital journalism forward. The DNI partnership birthed Google’s Accelerated Mobile Pages, a new project designed to offer lightning-fast page load times based on a new type of HTML and optimized caching. Now, Google is taking the DNI to the next level with the announcement of a €150 million ($169 million USD) fund for companies in Europe looking to build “bold” projects to push digital journalism forward. The new fund is a no-strings-attached award that will pay startups, individuals and larger news organizations lump sums to build new business models, change the way news is consumed or prototype an entirely new idea. Google said on a call today that there are no restrictions on how the money will be used, and the projects aren’t required to be shared with other organizations once complete.

Index - Tech - Összefogtak a nagy cégek az új internettörvény ellen

This link recently saved by fodorjanos on October 21, 2015
1Save
Az internetezők körében már nagy felháborodást keltett a CISA (Cybersecurity Information Sharing Act), ám a nagy cégek ezidáig még nem foglaltak állást és nem álltak melléjük – ahogy az általában a hasonló törvénytervezetek esetében történni szokott. Mostanra azonban megtörtént az, amire már sokan vártak: 22 nagy online cég is állást foglalt a CISA ellen, amelyek közt ott van például az Apple, a Google, a Twitter és a Wikipedia is.

Index - Tech - Titokban elmenti a hangunkat a Google

This link recently saved by fodorjanos on October 19, 2015
1Save
A Google valószínűleg azért tartja meg a hangfájlokat, hogy finomítani tudja a természetes nyelvfeldolgozó algoritmusait. A személyre szabott hirdetésekhez nincs szükség a hangunkra, bőven elég lenne elmenteni az értelmezett szöveget. Persze, ha elég sokat beszélünk a Google-höz, akkor a cégnek végül akkora adatbázisa lesz, hogy abból akár képes lesz megszólalni a saját hangunkon is. Nagyon remélem, hogy ilyesmi csak a rémálmainkban jön elő, és sohasem valósul meg.

Google book-scanning project legal, says U.S. appeals court | Reuters

This link recently saved by fodorjanos on October 18, 2015
1Save
The authors sued Google, in 2005, a year after the project was launched. "Today’s decision underlines what people who use the service tell us: Google Books gives them a useful and easy way to find books they want to read and buy, while at the same time benefiting copyright holders," he said. "Google’s division of the page into tiny snippets is designed to show the searcher just enough context surrounding the searched term to help her evaluate whether the book falls within the scope of her interest (without revealing so much as to threaten the author’s copyright interests),"

Szerzői jog a XXI. században: (Giga) Breaking News: a Google Books másodfokon is...

This link recently saved by fodorjanos on October 18, 2015
1Save
a szerzői jogokban komoly szaktekintélynek számító Pierre N. Leval szövetségi fellebbviteli bíró által vezetett tanácsa helyben hagyta Chin bíró 2013-as, körzeti bírósági döntését, melyben a Google Books szolgáltatást fair use-nak nyilvánította. Mivel breaking news, és mivel épp úton vagyok Glasgow-ba, ezért alapos elemzéssel nem szolgálhatok, de a New York Times cikke szerint a másodfokú bíróság a GB transzformatív jellegére hivatkozással erősítette meg a korábbi ítéletet. Ez - természetesen - hatalmas vereség a felperes Authors Guild számára, amely néhány éve, a Google Books megállapodás révén, még közel volt a több mint száz millió dolláros kiegyezéshez.

Sg.hu - Elsősorban a Facebooké az internet?

This link recently saved by fodorjanos on October 15, 2015
1Save
"Ebben az egész kérdésben azonban nem önmagában az USA jelenti a problémát, hanem az, hogy egyetlen ország tölt be meghatározó szerepet. Az internet technikája decentralizált, de az, ahogyan használjuk, már nagyon is központosított. Ennek oka abban rejlik, hogy kényelmesek vagyunk és bízunk a cégekben. Ezért olyan ez, mint amikor ásunk egy egyre mélyebb gödröt, ugyanakkor nem viszünk magunkkal létrát, amely segíthetne később kimászni a gödörből." A 37 éves IT-szakértő kifejtette, hogy az országoknak kellene rendelkezniük az IT-infrastruktúrákkal, napjaink viszonyaira viszont az jellemző, hogy a sok vállalkozás szempontjából a Facebook fontosabb az utaknál is.

Kinek szól valójában a hírolvasás techforradalma? - Média 2.0

This link recently saved by fodorjanos on October 12, 2015
1Save
A Google AMP egy nyílt forráskódú projekt, melyhez a The New York Time máris csatlakozott és a The Guardiannel is folynak a tárgyalások. Zárójeles megjegyzés, hogy ők voltak a Facebook Instant cikkek első társulói is. Tény, hogy sok a hasonlóság, itt is arról van szó, hogy a cikkek a Google saját felületén jelennek meg anélkül, hogy az adott hírportálra irányítana minket. A gyorsaság érdekében pedig minden elem, amely lassú, vagy lassú lehet száműzésre kerül. Ez érdekes fényt vet az interaktív tartalmak, videók, képek sorsára, ami máris a hivatalosan még el sem indult szolgáltatás egyik fő kritikája. Ezek után nem meglepő, hogy a harmadik féltől származó tartalmak sem maradhatnak – legalábbis nem eredeti formájukban – mint például a reklámok vagy a különböző weboldal elemző eszközök.

Index - Tech - Totális háború: Microsoft vs. Google vs. Apple

This link recently saved by fodorjanos on October 07, 2015
1Save
Megjelentek az új Surface tabletek és a Lumia okostelefonok, tehát az Apple és a Google után a Microsoftnak is megvannak a saját tervezésű hardverei 2015 év végére. Ezekkel fogja népszerűbbé tenni a szoftveres platformját, hogy azon milliószámra adjon el szoftvereket, és negyedévenként több milliárd dollárt kaszáljon.

Amazon sets a worrisome precedent by halting Chromecast and Apple TV sales

This link recently saved by fodorjanos on October 01, 2015
1Save
Up until now, Amazon’s retail store has operated relatively independently from its hardware products, aside from some unobtrusive ads on the front page. Amazon has every right to promote its own products above others, but removing Apple TV and Chromecast is both cheating its consumers, and hurting its marketplace vendors that make most of their profits from selling through the retail giant.

It's not just Facebook that goes down: the cloud isn't as robust as we think

This link recently saved by fodorjanos on October 01, 2015
1Save
The systems are often a patchwork of interconnected services provided by various companies and industry partnerships. A failure of one can lead to a failure in others. For example, Skype recently went down for almost an entire day, while Facebook was down for more than an hour – the second time in a week – meaning that many sites that depend on Facebook accounts as authentication were locked out too.

Index - Tech - Új mobilokat mutatott be a Google

This link recently saved by fodorjanos on September 29, 2015
1Save
Nagyszabású rendezvényen jelentette be a Google legújabb mobiljait, a legújabb Androidot, a Marshmallowt, és a Chromecast új modelljeit.

Brotli: ismerkedjünk meg az új webes tömörítővel! - HWSW

This link recently saved by fodorjanos on September 24, 2015
1Save
Az algoritmust tesztelte a Facebook is, az eredmények több, mint meggyőzőek. A Zopflihez viszonyítva a CSS állományok 17 százalékkal, a JavaScript pedig 20 százalékkal kisebb lett. Az Alexa top-300k oldalon tesztelve a CSS 12 százalékkal, a JavaScript 9 százalékkal zsugorítható a gziphez viszonyítva. A Brotli tömörítő algoritmust a Google két mérnök-matematikusa, Jyrki Alakuijala és Szabadka Zoltán fejlesztette ki.

Desktop Nirvana: The browser wars are back. Thank goodness. | WIRED

This link recently saved by fodorjanos on September 19, 2015
1Save
desktop browsing isn’t as dead as you think. Sure, the number of mobile devices exceeds desktop ones—but “there’s actually more browsing going on through desktops than all those mobile phones put together,”

Index - Tech - Térképes startupot vett az Apple

This link recently saved by fodorjanos on September 17, 2015
1Save
Az Apple számos próbálkozása bizonyult olyan úttörőnek az elmúlt években, hogy mindenki őket próbálta beérni, vagy legalább utánozni. A térképszolgáltatás finoman szólva se tartozik ezek közé. Ezen változtatna a cég több felvásárlással is, most épp a Mapsense nevű helyadat-vizualizációs céget kebelezték be. Az Apple Térképet még 2012 decemberében mutatták be, de olyan durva hibákkal volt tele, hogy még hónapokkal később is ezen röhögött a fél internet. Néhány kirúgással és hibajavítással később már abszolút vállalható a cég térképe, de a Google Maps népszerűségétől továbbra is igen távol áll. A Mapsense-ért 25-30 millió dollárt fizetett az Apple, de nem ez volt az első ilyen irányú terjeszkedésük. 2013-ban vették meg a Hopstop nevű közösségi térképszoftvert, idén májusban pedig a Coherent Navigation nevű navigációs céggel erősítettek.

Index - Tech - Berágtak az oroszok a Google-re

This link recently saved by fodorjanos on September 15, 2015
1Save
Az orosz monopóliumellenes hatóság vizsgálatot indított a világ egyik vezető IT-cége, a Google ellen. A gyanú szerint a Google megsérti az ország trösztellenes törvényeit, visszaél piaci helyzetéből fakadó előnyeivel. Ha a vádakat igaznak találják, a Google-nek stratégiát kell váltania, és valószínűleg komoly büntetést is kell majd fizetnie. A vizsgálat azt követően indult, hogy az oroszok másik kedvenc keresője, a Yandex.ru panaszt emelt a Google ellen. A kérdés az, hogy mennyire szabályos gyakorlat az, hogy a Google a saját alkalmazásait helyezi előtérbe az androidos telefonokon. A Google egyelőre nem reagált érdemben, csak annyit mondtak, hogy akkor lépnek, ha megkapják a peranyagot.

A fiatalok szerint az NSA megbízhatóbb, mint a Google - Média 2.0

This link recently saved by fodorjanos on September 10, 2015
1Save
Szinte mindenki tisztában van vele, hogy az olyan oldalak, mint a Facebook vagy a Google információk milliárdjait gyűjtik össze és raktározzák el. De miért használjuk őket akkor mégis folyamatosan, sokszor még kifejezetten magánügyi kérdésekhez is? Naponta hallunk olyan technikai újításokról, amik a telefon-, tablet-, laptop- vagy PC-használatunk alapján megmondják rólunk, hogy merre jártunk, mit csináltunk, milyen tartalmakat néztünk legtöbbször, majd ezek alapján különböző szolgáltatásokról szóló információkat, reklámokat nyomnak az orrunk alá. A Survata nemrégiben közzétett kutatása pedig arról is tanúskodik, hogy a fiatal korosztály jóval megbízhatóbbnak tartja például a nem kifejezetten jó hírű NSA-t mint a Google-t. A kutatást ráadásul egy igen speciális csoportra, a 13-44 éves korosztályra alapozták, amelynek fele a 13-24 év közötti korcsoportba esett, tehát éppen azokról a felhasználókról van szó, akik a legszívesebben osztanak meg bárkivel bármit bármikor.

Google reportedly plans aggressive move back into China

This link recently saved by fodorjanos on September 04, 2015
1Save
Going back on the reason it left China in the first place, the company plans to release a special version of Google Play in the country that complies with government requirements, such as location and social-network sharing restrictions. The modified store won’t sell books or movies, will require Android Marshmallow and up, and will run on infrastructure within the country. When Google left China in 2009, it left behind the world’s largest internet market. It’s clearly now looking to crawl back in to gain lost territory, ad revenue and marketshare to competitors in the handset market such as Xiaomi and Baidu, which dominates the search market.

Meghalt a Google, éljen a Google! !!444!!!

This link recently saved by fodorjanos on August 12, 2015
1Save
A Washington Post viszont arról írt, hogy a Google helyesen felismerte a fejlődés irányát. Miközben a Microsoft a politikai bizottságával meg az 5 éves terveivel olyan lett, mint a Szovjetunió, addig az Apple, a Starbucks és a Google felismerte a helyes irányt: fel kell darabolni a cégóriást, hogy az alvállalatok legyenek egymás versenytársai, mielőtt a rendkívül gyorsan változó techpiacon kívülről jön valami ellenség, ahogy azt a videokölcsönzők és a Netflix, vagy a taxistársaságok és az Uber esete mutatta.

Vezető amerikai politikusok levelezését olvashatták kínai kémek !!444!!!

This link recently saved by fodorjanos on August 11, 2015
1Save
A kínai akciót, ami kezdetben a Táncoló Panda kódnevet kapta, 2010 áprilisában szúrták ki az amerikaiak. A Google 2011-ben be is jelentette, hogy egyes amerikai tisztviselők magánemailfiókja kompromittálódott, de most az derült ki, hogy más szolgáltatók sem úszták meg a támadást. A most előkerült NSA-jelentés 2014-ből származik, a támadások még akkor is zajlottak az emailcímek ellen, és minden valószínűség szerint ezek a mai napig megmaradtak.

Index - Tech - Új vezérigazgatóval gondolja magát teljesen újra a Google

This link recently saved by fodorjanos on August 11, 2015
1Save
Nagyon komoly átszervezést jelentett be személyes blogján Larry Page, a Google társalapítója. Az új intézkedések értelmében Page, illetve alapítótársa, Sergey Brin átkerül az Alphabet élére, amely a teljes vállalati struktúráért felel. A Google élére pedig Sundar Pichait nevezték ki új vezérigazgatónak.

Official Google Blog: G is for Google

This link recently saved by fodorjanos on August 10, 2015
1Save
What is Alphabet? Alphabet is mostly a collection of companies. The largest of which, of course, is Google. This newer Google is a bit slimmed down, with the companies that are pretty far afield of our main Internet products contained in Alphabet instead.

A Google kilóra megveszi Brüsszelt? - Spíler

This link recently saved by fodorjanos on June 27, 2015
1Save
A brüsszeliták korábban arra panaszkodtak, hogy a Google minden problémás ügyben fölényesen, lekezelően viszonyult az Európai Unió képviselőihez, véleményüket minden alkalommal lesöpörte az asztalról. Néhány hónap alatt azonban nagyot változott a világ, főleg azt követően, hogy több ügyben is elkezdett szorulni a hurok a multi nyaka körül. Az aktuális ügyek már a cég üzleti modelljének alapvető elemeit is érinthetik, ezért elképesztő összegeket csoportosítottak át lobbizásra és PR-ra. Emellett a hozzáállásukon is próbálnak változtatni, és ma már hajlandók szóba állni az európai intézmények képviselőivel.

Tech: Még több nyelvet tanulhat meg ingyen és gyorsan, a Google beszállt a Duoli...

This link recently saved by fodorjanos on June 10, 2015
1Save
A vállalat mesterséges intelligenciával foglalkozó csapata minden egyes felhasználói kattintást részletesen elemez, az adatokat pedig arra használják fel, hogy kifejezetten egyénre szabott, adaptív kurzusokat hozzanak létre. Egy jól ismert nevelés-pszichológiai felmérés szerint egy személyes tutorral, átlagos színvonalon oktatott diák jobban teljesít, mint a 20 fős osztályban tanulók 98%-a. "Mivel a magántanárok kifejezetten drágák és kevesen vannak, a technológiát használjuk fel, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a széleskörű, személyre szabott oktatást" – mondta Luis von Ahn, a Duolingo vezérigazgatója és társalapítója.

The next battle between Apple and Google is all about context

This link recently saved by fodorjanos on June 09, 2015
1Save
You might be wondering why context is so important for the two giants. In case of Apple it’s easy: they make money from products, and context is the selling point of their newest one. Meanwhile, Google needs new revenue streams on mobile. When it comes to search traffic, mobile has already overtaken desktop, but it’s still the latter that earns Google lion’s share of their money. So they’ve started looking elsewhere. But at the end of the day, to win context wars, you need more than to monetize your own products and services. You need to enable others to monetize theirs. Those others are developers. We’ve already seen that happen twice. The company that won developers over also won PC (Microsoft with Windows). The company that won developers over also won mobile (Apple with iOS). And the company that will win developers over will win context. Both Apple and Google, however, still have a long way to go.

Index - Tech - Ijesztő dolgokat tud a Google

This link recently saved by fodorjanos on May 28, 2015
1Save
A Google I/O konferencia nyitóbeszédéből egyetlen általános tanulságot tudunk levonni: a keresőcég rengeteg dologgal foglalkozik, ezért minden újítás már csak apró kis morzsának tűnik. Nincs itt semmi szokatlan, felháborító vagy meglepő, legfeljebb rezignáltan legyinthetünk, hogy igen, a keresőcég még többet tud rólunk, még szervesebb része lett az életünknek, mint tavaly ilyenkor.

Index - Tech - Kiderült, miért fizetett a Google egymilliárdot a Waze-ért

This link recently saved by fodorjanos on May 22, 2015
1Save
Ha ön valamiért nem Waze-t használ, hanem a Google Mapset futtatja a mobilján, akkor örüljön, mert a legújabb frissítés után pont ugyanolyan lesz, mintha a Waze-t használná. Vagy azt is írhatnánk, hogy tessék, hát ezért vette meg egymilliárd dollárért a Waze-t a Google: mostantól már nemcsak kijelzi a dugót, de hatékonyabban keres kerülőutat, mint eddig.

Google is reportedly building a new version of Android to power the Internet of ...

This link recently saved by fodorjanos on May 21, 2015
1Save
Google’s interest in software for low-spec devices might take it through the emerging market and straight to the Internet of Things. According to The Information, Google is preparing to release an Android build capable of running on devices with as little as 32 megabytes of RAM, codenamed “Brillo”. The previous threshold for Android was 512 megabytes, but that’s meant for smartphones and wearables. Brillo is reportedly aimed at the myriad of sensors and dongles that comprise your connected life. Based on Android, Brillo is said to have the same purpose: bringing together disparate hardware onto a single software platform. Currently, Brillo is believed to be aimed at connected home devices rather than the all-encompassing Internet of Things.

A gonosz Facebook már megint át akarja venni a hatalmat a világ felett !!444!!!

This link recently saved by fodorjanos on May 18, 2015
1Save
A héten mutatta be a Facebook a legújabb szolgáltatását, amit Instant Articlesnek (Cikkek Azonnal) hívnak. Nagyon leegyszerűsítve az a lényege, hogy például a New York Times vagy a Guardian bizonyos cikkeinek elolvasásához nemsokára már egyáltalán nem kell elmenni a New York Times vagy a Guardian internetes oldalára, a szerkesztőségek cikkei teljesen a Facebookon jelennek meg. Az olvasó számára ennek a dolognak nincs nagy jelentősége, talán csak annyi, hogy gyorsabban érik el a Facebookról ezeket a cikkeket, nincs várakozás egy másik szerverre, de a médiacégek számára viszont nagyon is fontos fejlemény ez.

Index - Tech - A gonosz dinó esete az extraprofittal

This link recently saved by fodorjanos on April 27, 2015
1Save
A Google elleni trösztellenes vádak mostanra toronyba halmozódtak az Európai Bizottság előtt. Hivatalos vizsgálat indult ellenük, aminek a végén a Google-t akár hatmilliárd dollárra is büntethetik. Kérdés, hogy a konkurencia megfojtására és a monopolhelyzet kiépítésére vonatkozó vádak megállják-e a helyüket, de tény, hogy a Google-ből időközben olyan dinoszaurusz lett, ami nem akar kihalni, és egy csomó kárt okoz, ha beszabadul a porcelánboltba. Európa történetének legnagyobb trösztellenes pere kezdődhet a Google ellen: több cég állítja, hogy a keresési találataik listázása befolyásolja a piaci versenyt. Az első panaszokat 2009-ben terjesztették az Európai Bizottság (EB) elé, de sokan már korábban is jelezték, hogy az üzletmenetükre kihat a Google algoritmusának működése. A hivatalos vizsgálatok 2010-ben kezdődtek meg.

Sg.hu - Az EU vizsgálatot indít a Google ellen

This link recently saved by fodorjanos on April 22, 2015
1Save
Az Európai Bizottság Google-nak küldött levelében azt állítja, hogy a vállalat visszaélt az Európai Gazdasági Térségben (EGT) az általános internetes keresőszolgáltatások terén betöltött vezető pozíciójával, mivel az általános keresőoldalakon való listázás során módszeresen a saját ár-összehasonlító alkalmazását részesítette előnyben. A Bizottság előzetes álláspontja szerint ez a magatartás hátráltatja a piaci versenyt és sérti a fogyasztók érdekeit, ezért ellentétes az uniós antitrösztszabályokkal. A levél csupán jelzés, melytől a vizsgálat végkimenetele eltérhet. Egy másik antitrösztvizsgálatot is bejelentettek, mégpedig a társaság Android mobil operációs rendszer kapcsán tanúsított magatartásának vonatkozásában is. Ez a vizsgálat azt elemzi majd, hogy a Google versenyellenes megállapodásokat kötött-e, illetve visszaélt-e az intelligens mobileszközökhöz kapcsolódó operációs rendszerek, alkalmazások és szolgáltatások terén meglévő esetleges piaci erőfölényével.

Index - Tech - Olvassa el figyelmesen, ez nem a szokásos blabla

This link recently saved by fodorjanos on April 20, 2015
1Save
Érdemes azonban óvatosan bánni a letöltéssel, vagy ahogy a Google fogalmaz a kérvény benyújtásakor előugró figyelmeztetésben: érdemes figyelmesen olvasni, ez most nem a szokásos blabla. A Google által kezelt adatainkat elméletileg csak mi érhetjük el, vagyis amíg nem töltjük le külön fájlban, addig minimum a Google-jelszavunkra szükség lesz a keresési előzményeink megtekintéséhez. Ha ez külön fájlban van meg, bárki, aki hozzáfér ehhez a fájlhoz, elolvashatja, mi mindenre kerestünk rá korábban. Hogy ez mennyire lenne kellemetlen, mindenki döntse el maga.

A Google rendszerét használták vírusok terjesztésére - Vírusirtó Blog

This link recently saved by fodorjanos on April 19, 2015
1Save
A német vírusirtócég végül arra jött rá, hogy illetéktelenek a Google AdSense rendszerét használták fel egy új támadásra.Az AdSense a világ legnagyobb online hirdetési hálózata, az első százezer legnépszerűbb internetes oldal 12 százaléka jelenít meg hirdetéseket a platformon keresztül. Ez lehetőséget adott a támadóknak, hogy egyszerre több millió internetezőt érjenek el. Az Adobe Flash program CVE-2015-0336 számon nyilvántartott sérülékenysége tavaly december elején vált ismertté, a hivatalos javítócsomag pedig már a sérülékenységet kihasználó támadás előtt megjelent.   Ralf Benzmüller, a G Data víruslaboratóriumának vezetője szerint a problémát az a hibás gondolkodás okozza, mely szerint egy működő rendszerhez nem szabad hozzányúlni. Ennek köszönhetően hiába jelenik meg egy új biztonsági frissítés, sok internetező és vállalat nem telepíti azt.

Index - Külföld - Az EU nekimegy a Google-nek

This link recently saved by fodorjanos on April 15, 2015
1Save
Ha például repülőjegyet keresünk, nem a repülőjegy kereső oldalakra mutató link fog megjelenni a találati lista tetején, hanem a Google saját repülőjegy-keresőjének találatai. hamarosan ugyanilyen kiemelt ajánlatokat láthatunk, ha bizonyos termékekre (pl. laptop, fényképező, kávéfőző) keresünk rá. A Google a saját termékeit teszi előre, azokat a termékeket emeli ki, amelyek elhelyezéséért a versenytársak a legtöbbet fizették Az Európai Bizottság szerint ez ellenkezik a szabad verseny szabályaival, a Google ugyanis hatalmas piaci erőfölényt élvez az általános keresések terén, amit arra használ, hogy más területeken, így az elektronikus kereskedelemben, az online repülőjegy, vagy szállásfoglalások terén a saját termékeit, illetve szolgáltatásait részesítse előnyben. A Bizottság szerint tehát nem az a probléma, hogy a Google lényegében egyedül maradt a keresőpiacon, ugyanis ez a cég innovációinak és fejlesztéseinek köszönhető.

Index - Tech - Több millió felhasználói adatot lopott a Chrome kiegészítője

This link recently saved by fodorjanos on April 10, 2015
1Save
Martin Zetterlund, a ScrapeSentry nevű biztonsági cég alapítója nyilatkozta, hogy egyik kliensük weboldalán sikerült azonosítaniuk a furcsa hálózati forgalmat, ebből jöttek rá, hogy valami nem stimmel.  A csapat észrevette, hogy a Chrome-kiegészítőben van olyan kód, ami a felhasználó minden böngészési adatát visszaküldte egy USA-ban található szervernek. Az adatok között volt az oldalak füleken látható címe, akár emailcím is, ha webmailt használt. Mindezt titokban. A Google nemrég hasonlóan problémás kiegészítőket távolított el az áruházából: több mint 200 darabot szórtak ki, mert érzékeny adatokat loptak.

Index - Tech - Fizetős lesz a Youtube

This link recently saved by fodorjanos on April 09, 2015
1Save
Még az idén bemutatja a Google a Youtube fizetős verzióját, amin nem lesznek reklámok - értesült a Bloomberg. Az ebből származó bevételt a terv szerint megosztják majd a youtube-os videók készítőivel. Az új szolgáltatást 2015 vége felé akarják bevezetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése