keresés

2017. szeptember 30., szombat

Valóságnak hitt virtuális világ

Az Sg.hu egy olyan cikket tett közzé, amiben a fiatalokat vizsgálták, hogy mennyire, és hogyan használják a Facebookot. A mai fiatalok naponta átlagosan 1,8 órát töltenek azzal, hogy a Facebookon nézelődnek. Főként videókat, vicces tartalmakat néznek, és zenéket hallgatnak, illetve töltenek fel az üzenőfalukra. A heti átlag az 22 óra internet használat, de persze a legtöbb időt a Facebook előtt előtt töltik a fiatalok. Bármikor amikor van egy
kis szabadidejük, akkor felnéznek a közösségi oldalra és posztolgatnak vagy éppen csak nézelődnek. Az  internetezők 30%-a beszélgetésre használja az internetet, és 55%-a ideges amiatt, hogy ismerőseik minden apró történésről beszámolnak nekik. A legfiatalabbak szoktak leginkább nyilvánosságra hozni különböző információkat magukról, esetleg másokról. Fényképeket, videókat töltenek fel, és azt gondolják, hogy amit nem töltenek fel a közösségi hálóra, az meg se történt velük. Floridában történt egy olyan eset, hogy fiatalok felvettek videóra egy embert, aki éppen fuldoklik és ezt utána nyilvánosságra is hozták a Facebookon. Ebből is látszik, hogy nem mindenki tudja felelősségteljesen használni az internetet. A legnépszerűbb tevékenység a közösségi hálón, az ismerősök posztjainak a lájkolása. A második, a követett emberek lájkolása, a harmadik pedig a hozzászólás írása. Legtöbbször ismerősök posztjaihoz szoktunk írni, és vannak olyan helyzetek, amikor beszélgetés alakul ki a hozzászólásokból. Sokszor ez olyan beszélgetés, ami inkább lehetne egy személyes beszélgetés.


Kik kémkednek utánunk?

A Facebook használatával kapcsolatban felmerülnek olyan tanácsok, amelyek segítségével kiszűrhetjük, hogy kik kémkednek utánunk. A tanács így szól: "Aki nem akarja, hogy a Facebook megfigyelje, cenzúrázza és letiltsa, tegye a következőt! Az oldalon lépjen be a 'Beállítások'-ba, onnan a 'Tiltások'-ba, és ott a keresőbe írja be, hogy 'Facebook Security'. Akinek erre kidob neveket, azok kémek, le kell őket tiltani!!!" Viszont mielőtt ezt bárki komolyan venné, nem árt tudni, hogy ez nem valós. Ha beírjuk ezt a keresőbe, azért dob ki találatokat, mert annak az illetőnek az adatlapján, vagy éppen a posztjában benne van vagy a Facebook, vagy a Security szó. Azt is tudni kell, hogy a találatok közül ha esetleg valakit letiltanánk, nem biztos, hogy engedi a rendszer. Ez azért van, mert azt az illetőt már sokan próbálták letiltani rövid időn belül, és a Facebook azt hiszi, hogy ez egy automatizált akció. Ez azt jelenti, hogy valaki egy szoftverrer klikkelget az oldalon.


Adatkiszivárgás

Portugáliában egymillió adat szivárgott ki egy alkalmazás miatt. Ez az alkalmazás nem más, mint a MyAqua, amelyet az EPAL cég fejlesztett ki. A MyAqua Portugália néhány körzetének a vízellátásával foglalkozik. A felhasználók ezen megnézhetik a számláikat, illetve megváltoztathatják az adataikat a szerződésben. Ez csak úgy valósulhat meg, ha egy adatbázisban vannak tárolva a különböző fájlok. Mivel ez az adatbázist bárki elérhette, így az adatok se voltak titkosítva. Erről Tim Wiengarten számolt be, aki az információt Joao Santostól hallotta. Santos kipróbálta azt, hogy hogyan tudna belépni ebbe az adatbázisba, mert ő eléggé tartott ettől az alkalmazástól. Az aggodalma be is igazolódott, mert gond nélkül meg tudta nézni, és különféle adatok, telefonszámok és lakcímek voltak láthatóak teljesen nyíltan. Még azt is lehetett látni, hogy kik  továbbították ezeket.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése