keresés

2017. október 1., vasárnap

Mesterséges intelligencia ma

Amikor a mesterséges intelligenciáról beszélünk, akkor ne a Knight Rider sorozat Kitt beszélő szuperautójára vagy Stevens Spielberg A.I. - Mesterséges értelem sci-fi-jére gondoljunk. Képzeljük el az egyszerű hétköznapokat, ahol már most is jelen van a mesterséges intelligencia anélkül, hogy észrevennénk.

Mi az a mesterséges intelligencia?

Alan Turing még az 1950-es években publikálta tanulmányát, melyben kidolgozott egy tesztet mellyel megállapítható, hogy a gép képes -e gondolkodni. A teszt végén a gépnek el kell hitetnie beszélgetőpartnerével, hogy ő egy ember. Széles körben alkalmazzák ezt a tesztet, azonban sok támadás is érte megbízhatóságával kapcsolatban. (2014-ben létrehoztak egy chatrobotot, ami egy 13 éves ukrán kisfiúnak adta ki magát és elsőként átment a teszten). Peter B. Lloyd filozófus szerint az intelligencia problémamegoldást jelent. Tehát, a mesterséges intelligenciát egy bizonyos probléma megoldására használják.

Akkor most mi az a mesterséges intelligencia?

Mindkét tudós megközelítése elfogadható! Bizonyos problémamegoldó programok, már annyira beépülnek a mindennapjainkba, hogy nem is tekintjük őket mesterséges intelligenciának. Nézzünk néhányat:
  • Univerzális fordítóprogramok: A beszédfelismerő programok fejlesztése, melyek használatával, akár a háztartási berendezéseket is utasíthatunk. Kávéfőző, főzz egy chappucinót!
  • Egészségügy: BenevolentAI egészségügyi ismeretek felhalmozására vegyi könyvtárakba és orvosi adatbázisokba nyert bebocsájtást. Az általa gyűjtött ismereteket a gyógyszerfejlesztésben alkalmazzák.
  • Közbiztonság: AnBot robot a kínai sencsei repülőtéren lakik és létével a közbiztonságot szolgálja. Arcfelismerő rendszere, a rendelkezésére álló felhőszolgáltatás, mely jóval meghaladja kapacitását, továbbá tanulási lehetőségei is mind adottak. Képes vészhelyzetek és személyek felismerésére is.
  • Döntések: A mesterséges intelligencia már most jelen van az életünkben, számos területen alkalmazzák. A nagy tech cégek természetesen nem álltak meg a fejlesztésben. A Google nemrég azzal kezdett el kísérletezni, hogy képzelőerőt adjon a gépnek. Azaz többféle lehetőség közül eldöntse, hogy melyiket alkalmazza. Ha azt meglépi abból mi következik és mi a leggyorsabb megoldás a problémára. A videóban látható ez a fajta "képzelőerő":


Források:

Port.hu 2017. 10. 01.
Port.hu 2017. 10. 01.
Hvg.hu 2017. 10. 01. Balogh Csaba
infoter Blog ferenck 2017. 10. 01. 
Hvg.hu 2017. 10. 01. Kömlődi Ferenc
Hvg.hu 2017. 10. 01.
Videó 2017. 10. 01.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése