keresés

2021. július 10., szombat

Bővült az okos ruhatár: itt vannak az okospolók!

Idén a Mobil Világkongresszust (MWC) Barcelonában rendezték meg június 28-a  és július 1-je között. Számos újdonságot mutattak be, de az egyik legsikeresebb termék az okospóló volt, melyet a kínai ZTE Corporation fejlesztett ki. Célja a sportolók, a betegek és a hétköznapi emberek támogatása egyaránt az egészséges életmódban.


Mobil Világkongresszus 2021-ben

A Mobil Világkongresszus (vagy Mobile World Congress) minden évben megrendezésre kerül. A vírushelyzet miatt tavaly ugyan elmaradt, de 2021-ben ismét tárt karokkal várja az érdeklődőket, persze visszafogottabb keretek között. Nagyjából 30-50 ezer látogatóra tervezték az eseményt. Kivételes eset, hogy a külföldi gyártók, szolgáltatók száma is kevesebb volt a helyszínen, de virtuális eseményekkel pótolták a jelenlétüket. Így tett a Samsung, a Sony, és a Nokia is. 


A YouCare okospóló

A póló az okosruha (smartcloth) kategóriát képviseli és a YouCare névre hallgat. Polimer érzékelők segítségével detektálja a szívritmust, a testhőmérsékletet, a légzésszámot, illetve az izomtónus és az izzadság mértékét. Mindezt egy mosható textilszövetbe ágyazták. Tartalmaz ezeken kívül egy vezérlőegységet (mely akkora méretű, mint egy címke). Az adatokat az 5G hálózaton keresztül eljuttatják a telefonunkra, szükség esetén közvetlenül a kórházba is. A korábbiakhoz képest nagy könnyebbség a viselőjének, hogy a textil közé szőtt polimerérzékelők észrevehetetlenül kicsik.

A sajtóközleményben azt nyilatkozták, hogy ez több mint divat és a technológia egyszerű találkozása: több országban már engedélyezett orvosi eszköz. Milyen igaz. Az okospóló valami nagy egésznek a részét képezi: a távoli egészségügyi felügyeleti szolgáltatásnak. Ez a kínai mobilgyártó fejlesztésében kerül napvilágra 2022 őszén.


Felhasznált források:

Máris hullanak ki a cégek az MWC 2021-ről (2021.03.11.)

Visszafogottan, de elindult az idei Mobil Világkongresszus (Vaffler Dániel, 2021.06.29.)

5G-s okospólóval forradalmasítaná a távgyógyítást a kínai ZTE (2021.07.02.)

Mostantól okospólók is vigyáznak az egészségünkre! (2021.07.04.)

Képek forrásai:

1. kép forrása

2. kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése