keresés

2021. július 10., szombat

Csiga-biga gyere ki, gép a házad ideki!


Az emberiség hajcsára a kíváncsiság, ami igazán kreatív gondolkodást kíván. Ennek kielégítésére találtak új módszert: egy trópusi csiga mindennapjait rögzítik a Michigani Egyetem szakértői. A kutatás rendkívüli eredménye új korszakot indíthat más állatok vizsgálatában is.


Egy kis csiga történelem

A Partula hyalina egy trópusi szárazföldi csiga, igazi ritkaságnak számít a 21. században. Ennek a története az 1970-es évekre vezethető vissza. Ebben az időszakban a Csendes-óceán térségében nagyon elszaporodott egy invazív faj, az óriás afrikai csiga. A visszaszorítására telepítettek be rózsás farkascsigákat. Sajnos ez nem hozta el a várt eredményeket, sőt rengeteg kárt okozott, ugyanis az őshonos csiga populációk kihalásához vezetett. Az egykori ötvennél is több ismert fajból alig maradt fenn néhány. Az egyik ilyen a Partula hyalina.


Minek köszönhető a faj kitartása?

Erre szerettek volna választ kapni a szakértők is, de a hagyományos módszerek ezt nem tették lehetővé. Külön nehezítette a helyzetet az a tény, hogy főként éjszaka aktív állatokról beszélünk. A megoldást egy apró kamera jelentette, ami elég parányi volt ahhoz, hogy a csigák házára tudják ragasztani, míg más, érzékenyebb fajoknál a környezetükben helyezték el. Ez a készülék a Michigan Micro Mote (M3). Az M3-at David Blaauw és csapata tervezte, ez volt az első hivatalos bevetése.

A kutatás során mérték, hogy mennyi időt töltenek napfényen, merre mozognak. Kiderült, hogy a Partula hyalina tízszer több napfényt képes elviselni, mint a rózsás farkascsigák. A Partula hyalina ennek köszönhetően tudott fennmaradni. Az M3 rendszere lehet a következő szint ahhoz, hogy jobban megismerjük a csigák és természetesen más állatok etológiáját.


Felhasznált források:

Snails toting world's tiniest computers solve extinction mystery (Kate McAlpine, 2021.06.15.)

Kiborgokká alakították a csigákat kutatók, hogy megnézzék, miként gondolkodnak (Kulcsár Péter, 2021.06.18.)

Megjöttek a kiborgcsigák, egy kis számítógép van a házukra erősítve (2021.06.19.)

Snail extinction mystery solved using miniature solar sensors (2021.06.15.)

1. kép forrása

2. kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése