keresés

2013. május 20., hétfő

A Rapidshare halála?

A kétezres évek első évtizedeiben az egyik legnagyobb fájlmegosztó - a Rapidshare – júliusban kénytelen volt felmondani az alkalmazottai háromnegyedének. Bár egy világméretű cégről van szó, ami 2010-ben az ötvenedik leglátogatottabb honlap volt és már 2008-ban is 5,4 petabájt adatot töltöttek fel a felhasználók, még is 60 dolgozója volt csak. Ebből most 45-t elbocsátották.

De vajon mi vezetett ehhez?

A 2002-ben létrehozott honlapra ingyenesen tölthetett fel bárki, bármilyen fájlt regisztráció nélkül bármennyi fájlt. Három korlátja volt csupán: a 100MB-os fájlméret korlátozás, a nem prémium tagok lassabban tölthettek le az oldalról, illetve két fájl letöltése között két órát kellett várni. A prémium tagságot kétféleképpen lehetett elérni. Befizettünk, havi kb.: 10 dollárt vagy ha regisztráltunk és a feltöltött fájlainkat letöltötték 10 ezren, akkor egy hónapi élvezhettük a prémium nyújtotta előnyöket. Ez a rendszer bújtatottan az illegális fájlmegosztásra buzdította a felhasználókat, hiszen a családi videónkat biztosan nem fogják ennyien havonta letölteni, ellenben egy mozifilmet már igen. A jogvédők persze próbáltak fogást keresni az oldalon, de egészen a Megauplaod bezárásig nem sikerült. Miután 2012. január 19-én lekapolcst az FBI a Meguploadot sokan visszatértek a Rapidshare használatára, ami az egyik napra a másik napra jelentkező több millió felhasználótól - és persze a jogvédőktől - megrémülve a letöltési sebességet 30KB/s sebességre csökkentette.

A Rapidshare napi látogatottsága

A célját elérte. A felhasználók nem a Rapidsharet választották a fájlok letöltésére. A cég lejtmenete pedig elindult. Ha nincs mit letölteni, nincs aki előfizessen a prémium tagságra. Gyorsan modellt próbáltak váltania. Megszüntették a pontgyűjtési rendszerüket és a felhőszolgáltatás irányába indultak el, de a meglévő szolgáltatásokkal pl.: Dropbox, Google Drive, Skydrive nem tudták felvenni a versenyt. 2012 októberében eltörölték a letöltési sebességkorlátot, de csak 1GB-ot lehetett egy nap letölteni. A fizetős tagoknak is limitálták a napi letöltési mennyiséget. Ekkor már a cégeknek sem érte meg a szolgáltatás. Az emberek elpártoltak a szolgáltatástól, ami az óriási szerverpark kihasználatlanságához vezetett. Mivel bevételük így megcsappantak így végül elbocsátásokhoz kellett folyamodniuk.

Források: sg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése