keresés

2013. május 9., csütörtök

MIA

Az internet szerepe Magyarországon is egyre meghatározóbb, és egyre több az olyan tartalom, amelyet csak online érhetünk el. Ám miközben újabb és újabb tartalmak kerülnek fel a hálóra, a régebbiek sokszor elvesznek.
"Az UNESCO Közgyűlésének 32. ülésszakán, 2003. október 17-én elfogadott „Charta a digitális örökség védelméről” (http://www.unesco.hu/index.php?type=node&id=508) világosan megfogalmazza az ezzel kapcsolatos feladatokat, és külön kiemeli, hogy a válogatott archiválás esetén a „born digital” anyagoknak prioritást kell adni." Ezen kívül innen tudhatjuk meg azt is, kiket terhel a felelősség.
A nemzeti könyvtárak felelőssége kiemelt, de több kérdést is felvet (pl. mi tartozik a gyűjtőkörükhöz a digitális objektumok közül?). Magyarországon az OSZK szolgáltatásai, a MEK és az EPA őriznek meg ilyen tartalmakat, valamint a "kiállítóterem", ahol teljes honlapokat is megtalálhatunk.
Egy Magyar Internet Archívum (MIA), amely hatalmas feladat és rengeteg kérdést vet fel, nem valósítható meg egyetlen intézmény keretében. A nemzeti könyvtáraknak szükségük van partnerre ilyen szolgáltatások létrehozásához. "Ezért az OSZK MEK osztálya javasolja egy konzorcium alakítását, amelyben a közgyűjtemények mellett informatikai intézmények és cégek is társulnak a MIA megvalósítása érdekében."
A cikk definiálja az "internetarchívum" vagy "webarchívum" kifejezést, és bemutatja a teljes szolgáltatások mentésének kétféle módját, a fájlrendszerbe való mentést és az adatstruktúrába való mentést. Ezen kívül néhány külföldi példát is felhoz (Internet Archive, IIPC, NWA, PANDORA, PADI, Web Archiving Consortium, Minerva, NDIIPP, WebArchive), képekkel. 
Ezt követően a cikk javaslatokat tesz azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne egy magyar internetarchívumot  létrehozni (pl. milyen munkacsoportokra volna szükség). 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése