keresés

2013. június 4., kedd

Sárga gumikacsa - kitiltva a kínai netről

A pekingi Tienanmen téren vérengzésbe torkollt diáktüntetés 24 év után is tabutémának számít Kínában. Az állami cenzúra mindent megtesz azért, hogy a brutális mészárlásról semmilyen formában ne essék szó sem a hivatalos, sem a közösségi médiában. Utóbbi nehezebb feladatnak bizonyul a blogok és a különböző közösségi oldalak virágzása idején, de a cenzúra próbálkozik.

A módszer, amivel megakadályozzák a nemkívánatos információk terjedését, igen egyszerű: betiltják a kényes kifejezéseket, keresőszavakat. A Tienanmen téren történtekhez kapcsolódóan például tiltott a "tienanmen tér", a "június 4", valamint a "64" (mint a június negyedikei dátum rövidítése - ugyanis ezen a napon történt a mészárlás) kifejezések használata. A kereső ezekre a tiltott kifejezésekre egyáltalán nem is ad ki találatot. Pletykák szerint, ha valaki túl sokat használja a tiltott keresőszavakat, az felkerül a "gyanús online viselkedésű emberek" listájára.
  
Olykor-olykor azonban a rendkívül szigorú ellenőrzésen is átcsúszik egy jól álcázott poszt vagy kép. Ilyen például az a fotó, melyen a Tienanmen téri események leghíresebb felvételén látható tankokat Hongkong új turistalátványosságára, sárga gumikacsára cserélték. A kínai cenzúra kétségbeesésében nem tudott jobbat kitalálni, mint hogy betiltotta a keresőkben a "sárga gumikacsa" kifejezést.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése