keresés

2013. június 1., szombat

Konferencia a "digitális jelen-létről"

2013. április 19-én, a Millenárison, ismét megrendezésre került a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Arcanum Adatbázis Kiadó és Fejlesztő Kft. közös konferenciája, ebben az évben Tartalmak a digitális térben - digitális jelen-lét címmel. A konferencia tulajdonképpen a magyar kulturális örökség digitalizálásának eredményeiről nyújtott tájékoztatást. 
Dr. Kenyeres István Közgyűjteményi tartalmak és az NKA című előadásában "a tavalyi pályázatok tapasztalatai alapján számolt be az NKA támogató szerepvállalásáról a közgyűjteményi digitalizálás–adatbázisépítés–tartalomszolgáltatás területén". Az előadás főként az NKA pályázat-kiírások háttérmunkálatairól szólt, valamint fölidézte az NKA által támogatott, sikeres digitalizációs projekteket, és a 2012-es digitalizációs és adatbázisépítési pályázatról és annak eredményeiről is beszámolt.
Farkas Gábor Farkas Régi magyar könyvek a világhálón címmel tartott előadást "a Széchényi Könyvtár archív gyűjteményében végzett digitalizációs munkának az utóbbi öt évben elért eredményeiről", többek között az új projektről, a digitális Régi Magyar Könyvtárról (ezt a cikk részletesebben is bemutatja). 
Biszak Sándor Új dimenzió a tartalomszolgáltatásban címmel számolt be az Arcanum projektjeiről, így az Arcanum Digitális Tudománytárról, a Magyar Digitális Múzeumi Könyvtárról, a Levéltári Portálról, és a Magyar Evangélikus Digitális Tárról is. Az Arcanum digitalizálási technológiáját is bemutatta. Ezek után felvetődött a kérdés, hogy merre induljanak tovább - szívesen fogadják az erre vonatkozó javaslatokat és a digitalizálandó anyagokat. 
Markója Szilárd az Educatio új tartalomfeljesztéseiről számolt be. Ebből az is kiderült, hogy "2012-ben ment végbe az EISZ portál és a Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár felületének megújítása és tárhelyének bővítése". A tankönyvtárral kapcsolatos további célokat is ismertette. 
Eszenyiné dr. Borbély Mária Digitális írástudás, digitális kompetenciák a statisztika tükrében címmel tartott előadást. 
Ramháb Mária "Digitális szolgáltatások - egy rendszerben közösen címmel Bács-Kiskun megye példaszerűen működő könyvtárellátási szolgáltató rendszerét mutatta be". 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése