keresés

2013. június 1., szombat

A közgyűjteményi digitalzálás és a MaNDA

"XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál második napján a Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Arcanum Adatbázis Kiadó szervezésében széles közönség előtt került sor a Szellemi örökségünk digitális megőrzése című szakmai konferenciára."
A rendezvény aktualitását a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) megalakulása körüli viták adták. A Magyar Országgyűlés által létrehozott MaNDA célja, hogy gondozott, kereshető, és szabadon másolható digitális szöveg formájában tegye elérhetővé a magyar kulturális örökséget. 
Lovas Borbála felolvasta A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére című írását, amelyben a MaNDA küldetését mutatta be.
Tóth Máté az Enumerate projekt elnevezésű európai uniós felmérés frissen kiértékelt eredményeit ismertette, amelyből kiderültek a Magyarországon felmerülő gondok is. 
Dr. Kenyeres István előadásában felvázolta, hogy milyen paraméterekkel rendelkező digitalizációs projekteket érdemes a Nemzeti Kulturális Alapnak támogatnia.
Somfay Örs az Arcanum Kiadó munkáit mutatta be Arcanum Digitális Tudománytár Plusz (ADT+) című előadásában, valamint "ismertette az Arcanum partnerségi modelljét". 
Markója Szilárd az Educatio új felsőoktatási tartalomszolgáltató projektjeiről tartott sikerbeszámolót.
Dr. Vonderszvit Lajos előadása szerint nem kell teljesen lemondania a digitalizálásról azoknak az intézményeknek sem, amelyeknek nincsenek erre fordítható, komoly pénzösszegei. 
Dr. Horváth Sándor Domonkos a szerzői jog és a digitális közzététel problémás viszonyáról tartott előadást, így szólt az illegális digitalizálásról is.
Toronyi Zsuzsanna azt a projektet mutatta be, amelynek keretében 30 000 dokumentum került fel Judaica Europeana oldalra.
Sándor Ákos a Contenta repózitóriumok rendszerét mutatta be, amely egyetemi hallgatók által feltöltött dokumentumokat tartalmaz. Az Arcanum Kiadóval együttműködve népszerű periodikákat digitalizál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése