keresés

2019. május 6., hétfő

A zeneipar káros hatása a környezetre


A zenehallgatási szokások változásai hatással vannak a környezetet érő terhelésre is – derül ki az Oslói és a Glasgow-i Egyetem közös tanulmányából. Az utóbbi évtizedekben egyre olcsóbban juthatnak hozzá a fogyasztók kedvenc zenei felvételeikhez, viszont közben a zeneipar egyre nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a szén-dioxid-emisszióhoz, és ezáltal közvetve a globális felmelegedéshez, klímaváltozáshoz „A zene ára” (The Cost of Music) című jelentés szerint




Szennyezettség csökkentése


A kutatás Kyle Devine, az Oslói Egyetem professzora vezetése alatt folyt. "A jó hír, hogy a zeneipar műanyag-felhasználása a töredékére csökkent. A szén-dioxid-kibocsátás a zenestreamelés ugrásszerű elterjedése miatt viszont minden korábbinál magasabb" – foglalta össze Devine a kutatás eredményét.


1977-ben például Az Egyesült Államokban, a vinyl lemezek népszerűségének csúcsán, mintegy 58 millió kilogramm műanyagot használt fel a lemezipar. A CD-eladások csúcsán, 2000-ben 61 millió volt ez a szám, ami az internetes zeneterjesztés miatt 8 millióra esett vissza 2016-ra.

Egyik problémából a másikba


Ebből látható, hogy a műanyaggyártással kapcsolatos környezeti terhelés jelentősen csökkent, azonban az egyre olcsóbb és népszerűbb digitális zenevásárlásnak és online zenehallgatásnak (Spotify, TIDAL, Apple Music, YouTube, Amazon stb.), a vele összefüggésben lévő adattárolásnak, adattovábbításnak nagy az ára.

Az Egyesült Államokban 1977-ben 140 millió, 1988-ban 136 millió, 2000-ben 157 millió kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátása volt köthető a zeneiparhoz a kutatók számításai szerint. További becsléseik szerint 2016-ban már 200-350 millió kilogramm kibocsátásáért feleltek az áramzabáló streamingszerverek.


A tanulmányt a Record Store Day alkalmából publikálták, április 13-án ugyanis a fizikai hanghordozókat becsben tartó zenerajongók világszerte (Budapesten is) a független lemezboltokat ünneplik.



.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése