keresés

2019. május 5., vasárnap

Személyes veszélyek a Facebookon-bullying


A megfélemlítés (angol szóval bullying) a bántalmazás egy fajtája. A megfélemlítés a bántalmazás három alaptípusából tevődik össze: érzelmi, szóbeli és fizikai formából. Gyakran folyamodik a kényszerítés rejtett módszereihez, mint például a pszichológiai manipulációhoz. Bár az Egyesült Királyságban jelenleg nincs törvényes meghatározása, egyes amerikai államokban már létezik ellene törvény.





Hogyan lesz valaki áldozat?


Megállapítható, hogy a gyerekek többségében van valami közös, akik áldozatokká válnak. 

- Külső vagy belső különbségek (bőrszín, származás, vallás, érdeklődési kör)
- Elhanyagolt környezetből érkező gyerekek, akik esetében szinte tapintható a szeretethiány, a törődés iránti vágy
- Önbizalomhiánnyal küzdő gyerekek
- Sok esetben teljesen rendezett hátterűek is áldozatul eshetnek, aminek annyi változata van, hogy mára már elmondható: Mindenki érintett
Egy 2018-as felmérés szerint Magyarországon a kamasz diákok 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy  bántalmazták az elmúlt néhány hónapban az iskolában, 38 százalékuk pedig verekedett az elmúlt egy évben. 

Megelőzhető-e a zaklatás?

Ahhoz, hogy ezt a jelenséget megelőzzük először is tudatosítanunk kell a gyereket erről az egészről. 
A bullying-nek van egy másik változata a cyberbullying, azaz az online térben történő zaklatás. Ha online zaklatásról van szó, akkor nem az a megoldás, hogy teljesen elzárjuk a gyereket az internetes
világtól. Időt és energiát kell fordítani a gyermek megerősítésére. Ehhez az is szükséges, hogy erős és bizalomteljes kapcsolat legyen a szülő és gyerek közt. Érdemes szabadidős programokra elvinni a gyereket, mert ilyenkor is tapasztalhatja, hogy milyen más környezetben lenni és lehetőségük nyílik más szerepbe kerülni. Az ilyen programok azért is fontosak, mert a gyerekek itt tudnak igazán kikapcsolódni. 
Ha mégis zaklatják a gyereket és nem tudjuk megfelelő módon kezelni, akkor fenn kell tartani az iskolaváltás lehetőségét is. 

Zaklatás elleni harc


Az Instagram bevezetne egy olyan új funkciót, ami megelőzné az online zaklatást. Az éves F8 fejlesztői konferencián április 30-án az Instagram vezetője, Adam Mosseri megvitatta, hogyan tervezi ezt az új funkciót kivitelezni. Az alkalmazás nagy hangsúlyt fektet a zaklatás elleni intézkedésekre. Az egyik legérdekesebb bántalmazás elleni funkció, amit az Instagram tesztel, azzal a céllal igyekszik megelőzni a zaklatást, mielőtt még elindulna. Ha a platform észrevételezi, hogy egy felhasználó negatív megjegyzést akarna megosztani az alkalmazás ,,figyelmezteti" mielőtt közzétenné. A funkció nem fogja megakadályozni, hogy a megjegyzést ne tegyük közzé, de ez az extra lépés lehetőséget ad annak a személynek, hogy átgondolja mit is akar kommentelni. Ezt a funkciót még nem vezették be, de egy igen hasznos funkció lenne az alkalmazásban. 

A bullying évről évre számos öngyilkossághoz is vezethet. Becslés szerint az Egyesült Királyságban 15-25 gyerek oltja ki az életét emiatt. Ez megelőzhető ha időben segítséget kérünk felnőttektől vagy szakértőktől.

Forrás:

Bullying

Zaklatás

Instagram is testing several new anti-bullying features


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése