keresés

2019. május 15., szerda

Wikipédia vagy lexikon?


Wikipédia az első közösségi szerkesztésű online enciklopédia. Elődje a Nupedia. A Wikipédiát 2001-ben alapította Jimmy Wales, bróker és Larry Sanger.  A Wikipédia az első Globális Online Közösségi Lexikon.

A magyar wikipédiát 2003-ban alapították, 2005-ben húszezer szócikk, 2008-ban már százezer szócikk volt elérhető. Nálunk 125 nagyon aktív (havi 10 szerkesztés) és 600 aktív (havi 5 szerkesztés) felhasználó van. 2010-ben az Index olvasók a 3. leginkább pótolhatatlan oldalnak választották a Wikipédiát. A magyarországi Wikipédia kétszázezredik szócikkét egy Pásztor Ákos nevű felhasználó hozta létre.

Röviden összefoglalva sok előny kevés hátránnyal!








Előnyei egyéb lexikonokkal szemben


Mostanra egyértelműen átvette a vezető szerepet a hagyományos lexikonoktól és azok online változataitól. Mellette szól, hogy bárhol használható, könnyen elérhető - csak internetelérés kell hozzá - egyszerű a kezelése, könnyű és gyors vele a konkrét keresés, és ráadásul minden egy helyen van benne. Szabadon bővíthető és folyamatosan frissítik. Fő előnye a szócikkek esetén abban rejlik, hogy mindig naprakészek, korlátlan terjedelműek, a szócikkek terjedelme legtöbbször meghaladja a lexikonok keretek közé szorított bejegyzései, és vizuális segédleteket (például fényképeket és diagramokat), valamint a máshol található segédanyagokra való hivatkozásokat tartalmazhatnak, és talán abban, hogy jobban képesek érzékeltetni az alternatív nézeteket és a vitatott kérdéseket.

De talán népszerűségének legfőbb oka az ingyenessége. Nem véletlenül lett elsőként a weboldalak közt ennyire közkedvelt és ismert a hirdetéseket a mai napig is nélkülöző nemzetközi alapítvány.

Az általános lexikonokhoz hasonlóan az emberiség közös tudásanyagáról akar információkat, tájékoztatást vagy magyarázatot adni. De nem kíván elsődleges forrásként feltűnni, mivel olvasóinak is azt tanácsolja, hogy a szócikkekkel kapcsolatban más forrásokat is érdemes elolvasni. 
Célja egy olyan közösség működtetése, amely a lehető legkisebb hibaszázalékkal az egyik legnagyobb információs bázist hozza létre. Mindenki által használt tudásbázissá kíván válni, amely információit megbízható forrásokkal is képes alátámasztani. Nem az anyagi alapú gondolkodás, hanem a közös alkotás és a tudás megosztása motiválja a szerkesztőket.

Az emberi tudás sokszínűségét bizonyító – ma már 100 nyelven íródó – szócikkei jóval több ember számára jelent megbízhatónak vélt információforrást, mint a konkurens kiadók összes weboldala együttvéve.

A Wiki összességében vitathatatlanul a legjobb enciklopédia a világon: nagyobb, naprakészebb és sok esetben mélyrehatóbb, mint akár a Britannica. A talált hibák kijavítása pedig rövid időn belül megtörténik. Arányában nézve (szócikk db/ hiba) a Wikipédia jobb eredményt mutat mint a nagy lexikonok (pl. Oxford, Britannica, Révai nagylexikon, Pallas nagylexikon ). 



Hátrányai  más lexikonokkal szemben


Legnagyobb hátránya a Wikipediának az egyéb lexikonokhoz képest gyengébben szűrt tartalma. A nagy kiadók által fenntartott online lexikonok tulajdonképpen azt állítják, hogy szerzőik igazi szakemberek, akiknek a szócikkenkénti díjazása és a szerkesztők, korrektorok, lektorok háttérmunkája garantálja a tartalom minőségét

A Wikipedia jelenleg nem tud ilyen rendszert felmutatni.

A magyar 53 ezer szavas verzió viszonylagos átláthatósága mellett az angol verzió 1,6 milliós, illetve a német 550 ezer, a francia 470 ezer szócikke gyakorlatilag megoldhatatlan feladat elé állítaná az esetleges korrektorokat. Az online lexikonok legnagyobb problematikája, hogy a szócikkek minősége hullámzó, s ezért a tartalom megbízhatósága olykor megkérdőjelezhető. Rengeteg benne a „csonk” (befejezetlen szócikk). A szerkesztőség nem tudja vállalni a felelősséget a minőségi tartalomért. 

Mára 286 nyelvű változat létezik, 30 millió szócikk, 39 millió felhasználó és mindezen 70 ezer önkéntes dolgozik. Az angol változat 2012-ben elérte a 4 milliós szócikk számot, így a világ legnagyobb enciklopédikus művévé nőtte ki magát. a fejlődése töretlen és megállíthatatlan, hiszen az emberi tudással együtt nő. 

A wiki fő célja (az alapítók és a közösség szerint): a világon fellelhető összes információ elérhetővé tétele, a világ összes nyelvén. Jól állnak a kitűzött cél megvalósításában.

Felhasznált irodalom:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia
https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Wikip%C3%A9dia_t%C3%B6rt%C3%A9nete
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0005_17_altalanos_tajekoztatas_scorm_09/931_enciklopdik_lexikonok.html
https://hvg.hu/tudomany/20070628_chris_anderson_wikipedia_hosszu_farok_ol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése