keresés

2019. május 15., szerda

Az Apple napjankban

1. Az Apple történetének fontosabb állomásai
  • 1976: Alapítás: Steve Jobs, Steve Wozniak, Ronald Wayne
  • 1983: Megjelenik az Apple Lisa
  • 1984: Megjelenik az Apple Macintosh
  • 1985: Steve Jobsnak távoznia kell, megalapítja a NEXT-et, amit 10 év múlva felvásárol az Apple, Jobs visszatér
  • 2001: 1. Ipod, 2007: 1. iPhone, 2010: 1. iPad
  • 2011. 10. 05: Steve Jobs halála
2. Az Apple fontosabb leányvállalatairól röviden


  • FileMaker: adatbázis-kezelő szoftver írására alkalmas. (Elődje a Claris.)
  • Anobit: flashmemória gyártó cég. 2012-ben várásolta fel az Apple, mivel az iPhoneokba is ők gyártották ezt az adattárolót.
  • FingerWorks: gesztus-felismerő programokat gyárt. A multi-touch fejlesztésében is jelentős szerepet vállaltak.
  • Beats by Dr.Dre: prémium kategóriás fejhallgató-gyártó.
  • SchemaSoft: szoftverfejlesztő cég.
  • Prismo Graphics: videószerkesztő szoftver.
  • Raycer: integrált áramkörök gyártásával foglalkozik. 1999-ben vásárolta fel az Apple.
  • Braeburn Capital: egy olyan vagyonkezelő cég, mely eszközkezeléssel és befektetéskezeléssel is foglalkozik. Az Apple alapította, főként az adók elkerülésének érdekében.
  • AuthenTec: Félvezetők gyártásával, kiberbiztonsággal, biometriával, ujjlenyomat-olvasó és NFC fejlesztéssel foglalkozó cég.
3. Az Apple vállalati stratégiája
Az Apple a differenciálás, a megkülönbözés és megkülönböztetés stratégiájával dolgozik, erről leginkább az alábbi Steve Jobs idézet árulkodik:

“Olyan jellemzőket kívánunk kifejleszteni, amelyek az iparágon belüli versenytársaktól megkülönböztetik a vállalatot. Egyedi formák, speciális szolgáltatások stb. bevezetésével akarjuk elérni a fogyasztók márkahűségét, az “alacsonyabb árérzékenységet”, a piaci pozíció megőrzését vagy növelését: a minőség fejlesztése, a márka iránti megkülönböztetett figyelem kialakítása, márkahűség elérése, egyedi termék kifejlesztése, különleges, személyre szabott szolgáltatás nyújtása.” – nyilatkozta Steve Jobs.”

4. Az Apple termékek
4.1. Az első iPhone
Az első iPhone-t 2007. január 9-én mutatta be Steve Jobs a közönségnek, majd június 29-től lehetett megvásárolni. Amellett, hogy konkrétan az egész tech-világot megváltoztatta, egészen különleges módon prezentálta azt Steve Jobs. Kiváló marketingérzékére vallott a bemutatás, amely azonban nem volt olyan egyszerű, mint annak tűnik. Az OS X-nek(ma iOS) csak egy prototípusa készült el tele hibákkal, így félő volt, hogy az élő bemutató alatt akár teljesen összeomlik a rendszer, Steve Jobs mégis ezt az utat választotta, ahelyett, hogy felvették volna a telefon működését korábban és lejátszották volna. Emellett az alumínium hátlap is problémát jelentett, hiszen a telefonáláshoz szükséges jelek nem jutottak át rajta. Végül egy lyukkal megoldották a fejlesztők a problémát, és átprogramozták a telefont, hogy maximum jelerősséget mutasson. A leírtak alapján jól látszik, hogy Steve Jobs sem a marketinget, sem a fejlesztéseket nem hanyagolta el, így érhettek csak el ilyen szintű sikert.

4.2. Az Apple termékskálája
  • iPhone: 2007-ben mutatták be az első példányát. Azóta tulajdonképpen évenként bemutatnak egy új generációt. Általában véve 3 féle verziót mutatnak be: egy lebutított verziót, egy középkategóriást, és egy csúcsverziót. Általában ‘S’ és ‘C’ jelzéssel látják el a külön verziókat, ezt a jelzésmódot az iPhone XR törte meg.
  • iPod: 2001. október 23-án került forgalomba az első generáció. Termékcsaládjába a Shuffle, a Mini, a Photo, a Nano, a Classic és a Touch tartozik. Az eddigi legutolsó példány, az iPod Touch legújabb verziója 2015-ben jelent meg. Bukása megkérdőjelezhetetlen, bár pletykaszinten beszélnek egy új iPod-ról a beszállító partnerek, erre mégis kevés az esély.
  • Apple Watch: 2015-ben került a piacra az első példány, azóta a 4. generáció is bemutatásra került. Vegyes fogadtatásban részesült. A mobilfizetést és az aktivitásmérést emelik ki nagy előnyeként.
  • iPad: Az iPhone mellett a másik nagy áttörés volt a 2010-es években. Ahogy telefonban, tabletben is az Apple lett az iránymutató a piacon. A számítógép és a telefon közti űr betöltésének első példánya. A termékcsaládba tartozik a sima Ipad, a Mini, az Air és a Pro.
  • Macintosh vagy ma már csak Mac: A Lisa utáni második számítógép. Hordozható verziói az Air és a Pro, asztali típusai a Mini, a Mac Pro és az iMac. Az iMac újdonsága, hogy a képernyőbe van rejtve minden, így tulajdonképpen nincs gépház.
  • HomePod: Tulajdonképpen az iPod Hifi utódjaként is lehet értelmezni, az Apple okoshangfala.
  • Apple TV: Az Apple set-top-boxa.
  • iOS: az Apple azon operációs rendszere, melyet az iPhone-ok, az újabb iPodok és az iPadek futtatnak. Párja a macOS, a korábbi OS X, melyet a nagyobb hardverek használnak. Az Apple TV-n tvOS fut.
  • iLife: Ez voltaképp egy programokat magába foglaló csomag, ami 6 különböző szoftverből áll: iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand, iWEB(honlapcsomag).
  • iWork: irodai szoftvereket magába foglaló csomag 3 alkalmazással: Pages szövegszerkesztő, Keynote prezentációkészítő és Numbers táblázatkezelő.
  • iCloud: az Apple felhő alapú online tárhelye.
4.3 Mit várhatunk 2019-ben az Apple-től?
Az év eleji pletykák szerint a 2019-ben bemutatott új iPhoneok iPhone XI vagy iPhone 11 neveket kaphatják. Az új processzor a 2016 óta partnerként működő TSMC vállalattól várható. OLED kijelzők várhatóak a készülékekbe. Érdekesség, hogy az Apple szerződést kötött az LG-vel, akik épp hajlítható OLED kijelzőket fejlesztenek. Kamerák szempontjából egy új, 3D mélységérzékelővel ellátott technológia várható, amihez a háromkamerás rendszer elengedhetetlen. Ezen kívül 2015 után újra megjelenhet iPad Mini, és lehet, hogy megtarthatja a 3-5 mm-es jack-aljzatot is. Az AirPodsok is megkaphatják végre a vezeték nélküli töltés lehetőségét. A HomePod első szériája után 2019-ben befuthat a második is, főként a kisebb hibáinak javításával. A súly és a méret csökkentése lehet szempont a fejlesztőknek.

4.3.1 2019. márciusi bejelentések
Az Apple 2019. márciusában bejelentette, hogy megjelenik az Apple TV+, a saját előfizetéses videóstreaming-szolgáltatásuk. Ezen felül bejelentették az új iPad Airt és az új iPad minit, amely valóban megtartotta a jack-aljzatot. Az Apple bemutatott egy Apple Card-ot is, ami tulajdonképpen egy bankkártya, mellyel a vásárlók különböző kedvezményeket kaphatnak, valamint az Apple Arcade-ot, ami egy új játék-előfizetési rendszer

4.4 Az Apple car-ról röviden, avagy a Project Titan
2017 áprilisában az Apple engedélyt kap a Kaliforniai gépjárműügyi hivataltól, hogy önvezető autókat teszteljen az állam útjain. 3 darab Lexus típusú autóra kapnak engedélyt. 1 évvel később már 70 autót tesztel az Apple. 2018 augusztusában történt az első és eddigi egyetlen közúti balesete az egyik autónak, mikor egy sofőr belehajtott. A hírek szerint az Apple a Volkswagennel is szövetkezik, velük egy önvezető kisbuszt fejlesztenek.
Az Apple tehát egyelőre úgy tűnik, letett a saját autó fejlesztéséről, de ezt mégsem lehet kizárni. Egyelőre a szoftver fejlesztésén dolgoznak, de egyáltalán nem kizárható a cég eddigi stratégiája alapján, hogy utána “hardvert” is építenek hozzá.

5 Az Apple legnagyobb botrányai és hatásuk (Az FBI-tól a gyerekmunkáig)
Az Apple-lel kapcsolatban már a nyolcvanas évek végétől hallani lehetett nagyobb botrányokról, csalásokról. Természetesen ezek mindegyike anyagi megfontolásból történt. A következőkben végigveszemaz Apple azon nagyobb botrányait, amelyek a vásárlók, a befektetők, és a tőzsde szempontjából is kihatással voltak a vállalatóriásra.

5.1. Adócsalás a nyolcvanas évektől napjainkig
Az Apple az 1980-as években több ír és holland leányvállalatot alapított. Minden nyilatkozatuk arról árulkodik, hogy ezen vállalatok vállalatilag fontosak, ám a vizsgálatok – és a logika – is arra enged következtetni, hogy a kedvező adózási szempontok miatt alapították ezen cégeket. A korai években ebből még nem volt akkora botrány, hiszen az Apple forgalma ha nem is jelentéktelen volt, de a többi óriásvállalat mellett elhanyagolhatóbb. A botrány tartalmilag hasonló, bár jóval nagyobb méretű volt 2015-ben. Az Apple ekkorra megtalálta Írország személyében az adózásilag legalkalmasabb helyet, itt bejegyeztek 2 céget, és más külföldi országokban termelt hasznuk több, mint 90%-át ide terelték. Az országban az adókulcs 12,5%-os volt az Apple megjelenésekor, ám egy, a kormánnyal való megállapodás keretében az adókulcs 4%-ra, majd 1%-ra csökkent, végül pedig már csak 0,05% volt. Mindezt arra hivatkozva tette a kormány, hogy a cég rengeteg munkahelyet teremt. Az Európai Bizottság felfigyelt az adózással való cselre, így 15,3 milliárd eurós bírságot szabott ki a cégre. (710 millió dollár volt ekkor a cég értéke.) Érdekes összevetni azzal a kalkulációval, mely szerint csak 2015-ben az Apple 182 milliárd dollárt spórolt magának azzal, hogy nem csak Amerikában adóztak, mert az amerikai adókulcs 35% volt ezidőtájt.

5.2 Az iPhone-ok szándékos lassítása
Az iPhone felhasználók körében már az 5-ös széria megjelenésekor közbeszéd tárgya volt, hogy a 4-es, illetve a 4s telefon hirtelen belassultak. Ezen találgatások aztán jóval felerősödtek, mikor a 7. generáció megjelenésével az 6-osok szintén áldozatul estek. Végül a 6. széria leállásai utáni szoftverfrissítéskor vette észre egy Reddit felhasználó, hogy az iOS frissítése után processzor órajelsebessége elkezdett váltakozni, megelőzve a leállásokat, viszont lassulást előidézve. Az Apple ezt végül egy gyors közleményben plusz funkcióként állította be, amivel a telefonok élettartamát próbálják hosszabbítani. Ez azonban nem hatotta meg sem az amerikai kormányt, sem a párizsi ügyészséget, akik félrevezetésért beperelték a céget.

5.3 Az FBI vita

San Bernardínó-i terroristák, köztük Syed Rizwan Farook 2015. december 2-án 14 embert öltek meg. Az FBI a nyomozása során megtalálta a férfi iPhone-ját is. Ezután az Apple segítségét kérte a telefon feltöréséhez a nyomozás elősegítésének érdekében. A cég azonban megtagadta ezt. Ezután jogi útra terelték az esetet, ahol többek között Washington DC szövetségi bírósága is felszólította a céget, hogy segítsenek, ők azonban ezt elutasították. Több nagy vállalat, köztük a Google és a Samsung is beállt az Apple mögé az eset kapcsán. Az FBI viszont külsős segítséggel(több, mint 1 millió dollárért) feltörette az iPhonet, ami újabb botrányhoz és perekhez vezetett a készülék sebezhetősége miatt.

5.4 A Foxconn esetek

2011-ben a Foxconn egyik kínai gyárában – ahol az Apple alkatrész-beszállítójaként gondoskodnak az alkatrészek és kijelzők előállításáról – robbanás történt, mely során 18 ember halt meg. Rövid idővel később egy másik gyárukban pedig a szellőzés hiányában 50 ember kapott kisebb-nagyobb mérgezést. Ezután a Foxconn-ról az is kiderült, hogy fiatalkorúakat is foglalkoztat, mondhatni inkább zsarol, mivel nem biztosítják az iskolához szükséges papírjaikat, ha nem dolgoznak nekik.

6. Az Apple park
Az Apple Park megépítése sürgető munka volt az Apple számára, hiszen az 1993-ban épült Apple Campus méretét tekintve is kicsi volt, valamint az Apple-re annyira jellemző modern stílusnak sem
tudott megfelelni a 79 ezer m2-es épület. Ennek megfelelően 2006-ban Steve Jobs megszerezte a szükséges területet, 2011-ben pedig megkapták az engedélyeket is az építkezés elkezdéséhez. Az új létesítmény 712 ezer m2-es lett, 5 milliárd dollárba került a megépítése. Belső elrendezése úgynevezett open office, tehát nyitott iroda, nagyobb, közös asztalokkal. Emiatt néhány munkacsoport a régi, vagy külön, bérelt épületben dolgozik. A parkban megépült a Steve Jobs Theatre is, a felszín alatt 4 emelettel és egy 1000 férőhelyes színházteremmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése