keresés

2019. május 15., szerda

Az iWiW története



A megalakulás története

Mi az az iWiW?

Az iWiW – akkor még egyszerűen WiW néven – 2002. április 14-én indult el az interneten, hosszú előkészítő munka után. A név az angol Who is Who, azaz Ki kicsoda kezdőbetűinek rövidítéséből állt, ehhez került hozzá három évvel később a nemzetköziséget jelezni kívánó i (mint international). A kezdetekben még nem is a wiw.hu domain, hanem csak egy IP-cím alatt futó oldal egyáltalán nem üzleti motiváció nyomán született meg, éppen ellenkezőleg. Az alapító, Várady Zsolt célja részben az volt, hogy kipróbálja, hogyan lehet online vizualizálni az ismerősi kapcsolatokat a rendelkezésre álló eszközökkel, illetve új közreműködők bevonásával kapcsolati hálót építeni, elsősorban a szórakozás és szórakoztatás céljával.



Az alapok megszületése


Kiindulási pont


Várady Zsolt, aki akkor építőmérnöknek tanult, majd programozni kezdett és rendszergazda is lett. Barátaival nagyon sokan napi szinten együtt buliztak a Ráckert nevű romkocsmában, innen indult ki a wiw alapötlete, ugyanis ott bárkinek megtudhatta a nevét, mert valaki biztosan ismerte. Volt ebben a társaságban egy lány is aki kézzel, színes ceruzával megrajzolta ennek a kapcsolati hálónak a térképét. Amerikában pedig létezett egy oldal, a sixdegrees.com, ami valami hasonlót próbált meg, csak ott e-mailben kellett visszaigazolni, hogy valaki ismer. A kettő együtt adta az alapötletet ahhoz, hogy csináljon egy virtuális térképet, ami megmutatja Budapest belterjességét. Elsősorban szexuális viszonylatban, vagyis, hogy kinek hány szexuális kapcsolata volt ezen a körön belül. De az ötlet megszületésétől számítva még két év telt el a wiw születéséig, mert közben kiderült, hogy ezt a szexuális vonatkozást nem tudják megvalósítani, hiszen hiába lett volna anonim, kódalapú rendszer, mégsem lehetett volna kikerülni, hogy még az alapítók se tudják, hogy ki kicsoda.





A WiW növekedése


Várady projektjéről gyorsan bebizonyosodott, hogy nem csak a legszűkebb baráti körét érdekli. Ahogy arra az alapító több interjúban is visszaemlékezett, már az indulás után egy héttel talált olyan új személyt a WiW-en, akit ő nem ismert személyesen, és ez az arány az idő előrehaladtával még tovább nőtt: a felhasználók létszáma már 2002-ben elérte a 16 ezer főt, 2004-re az 50 ezret, 2005-ben pedig már 120 ezren regisztráltak az oldalon. A WiW-re ekkor még nem lehetett kívülről regisztrálni, ahhoz egy már regisztrált tag meghívójára volt szükség, a meghívók pedig korlátozott mennyiségben álltak rendelkezésre. A rendszernek egyszerre két funkciója volt: azt biztosította, hogy a kapcsolati háló folyamatosan, a már meglévő kapcsolatok mentén bővüljön, és ne jöjjenek létre elszigetelt egységek, valamint kordában tartotta a növekedést, amelyet így könnyebben lehetett követni a rendszer javítgatásával.



A site újragondolása


A háttérvállalkozás

Várady döntötte el azt, hogy ne nonprofit egyesületként működjön az oldal, hanem álljon mögötte egy nyereségorientált vállalkozás. A WiWNet Szolgáltató Kft. alapító okiratát 2002 szeptemberében írták alá. Az ügyvezető igazgatói pozíciót Várady foglalta el, de 9 hónappal később lemondott, kiszállt az operatív irányításból, 5% kivételével az üzletrészét is eladta.

Finanszírozási problémák

Részben mindezek a fenntartással, üzemeltetéssel és finanszírozással kapcsolatos problémák és viták vezettek el addig, hogy 2005-ben megkezdődött a site addigi hátterének, működési módjának és tartalmának, funkcióinak radikális újragondolása, átalakítása. A legnagyobb és leglényegesebb különbség azonban a régi és az új WiW között a névváltásban is rejlő eszmei különbség volt. Az új oldal és márka, az iWiW, az International Who is Who már nem egy baráti társaság számára létrehozott szórakoztató eszköz, hanem egy nem­zetközi célközönséget és egyben piacokat is megcélzó üzleti vállalkozás igényével lépett fel.

Az iWiW jellemzői

2005. október 26-án indult el az iWiW összesen 17-féle nyelven. A nemzetközi terjeszkedés terve végül nem vált be, az átalakítás után és később is alapvetően csak magyarok használták az oldalt. Azonban sok újítás lépett érvénybe:
  • többnyelvűség (15 idegen nyelv)
  • az ismerősök csoportosításának lehetősége
  • apróhirdetési rendszer
  • képfeltöltési lehetőség
  • bővített adatlap és kapcsolatiháló-megjelenítő (térkép), az adatok nyilvánosságának szabályozásával
  • bármely tag ismerőseinek listázása
  • városokba rendezés
  • rendszerüzenetek és külső e-mailes értesítés
  • üzenőfal és belső üzenetküldési rendszer
  • nyílt fórum, lehetőség téma indítására
  • születésnapi emlékeztetés az ismerősök számára

Tömeges elterjedés

2006 márciusában a félmillió felhasználót számláló iWiW a negyedik legnézettebb site volt Magyarországon. A menedzsment számára világos volt, hogy ilyen forgalommal nem fognak tudni egy nagyobb tulajdonos háttere nélkül megbirkózni és több üzleti huzavona után, végül 2006 áprilisában vásárolta meg a Magyar Telekom egymilliárd forintért. 2007-ben megjelent végül a mobil verzió is, 2008-ban pedig a felhasználók száma már meghaladta a 4millió főt. Az iWiW 2010-ig volt az ország legnépszerűbb közösségi portálja, a legsikeresebb időszakában 4,7 millió tagot is magáénak tudhatott. 2010 egyben fordulópontot is jelentett az iWiW életében: a Facebook napi látogatottsága októberben haladta meg először az iWiW látogatottsági mutatóit. Mindeközben a Telekomon belül átszervezték az iWiW lokációját, és 2008. június 30-án a vállalatcsoporton belül az Origo alá került. Összekapcsolták a két oldalt, és – többek között – az iWiW kilépőoldala az Origo lett.

Az Origo és az iWiW

A Facebook hódítása

Az iWiW 2014-es bezárását sem a felhasználók, sem a szakmai közeg nem a cég belső problémáinak, hanem alapvetően a globális rivális, a Facebook térnyerésének tulajdonították. Az iWiW Facebook általi kivégzéséről szóló elbeszélések egyfelől a Facebook innovativitását és agresszív terjeszkedési stratégiáját, másfelől óriási piaci túlsúlyát emelik ki. A felhasználók 2014 június 30-áig nosztalgiázhattak az iWiW-en, egy kattintással pedig digitális időkapszulába menthették el adatlapjukat, kapcsolataikat, fényképeiket és levelezésüket. Sajnos visszaélések miatt ez a platform ma már nem elérhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése