keresés

2019. május 9., csütörtök

A mobilos applikációk térhódítása és a mobilhálózatiság új dimenziói


A digitális alkalmazásalapú segédeszközök, mobilos applikációk mostanra gyökeresen megváltoztatták egész eddigi életvitelünket. Kijelenthető, hogy ma már le lehet tölteni szinte bármilyen android vagy iphone alapú alkalmazást az élet bármely területét érintően.
Alkalmazásokat találhatunk mindennapi szokásainkhoz kapcsolódóan, és ugyancsak sokféle applikációs eszköz adott a különféle munkák elvégzéséhez egyaránt.
Ahogy a mobiltelefonok egyre inkább átalakultak a „hordozható kézi számítógép” felé törekvő fejlesztések irányába, úgy váltak mára ezen applikációk mondhatni elengedhetetlenné a mindennapos életben. Ez különösen igaz, és a leginkább jellemző azokra az applikáció halmazokra, melyek a közösségi kapcsolatainkat hivatottak megkönnyíteni.
Kapcsolódó kép


Kommunikációs alkalmazások az élvonalban
A kommunikációs technológia élvonalon van a világgazdaságban. Az olyan alkalmazások, mint a facebook, a twitter, vagy instagram, az elsődleges kommunikációs csatornákká váltak, és nem csupán a kapcsolattartásban hoztak lényegre törő változásokat, de meghatározóan új életviteli és kapcsolattartási szokások kialakulását is eredményezték. A technológia átalakulásával a mindennapos élet is átszerveződött, ugyan idő és energiatakarékosabbá fejlődhetett, azonban erősen eszköz orientáltságúvá szervezte át a nyugati világ életvitelét. Internet elérhetőség nélkül mostanra nehezen elképzelhető a hivatalos vagy akár magánügyek elintézése, tekintve, hogy mind a magánszemély, mind a vállalkozások és egyéb szolgáltatók az előbb említett kommunikációs eszközöket részesítik előnyben, más szavakkal élve sokkal inkább hajlanak a modern „eljárások” irányába.
Az egyik legújabb, magyar származású újítás talán Ted Nelson Xanadu-projektjének modern visszhangja lehetne. Ez a Swappie nevű alkalmazás, melynek különlegessége a hat legnépszerűbb kommunikációs applikáció egy közös platformon való osztozása; közel két éve elérhető a Google Play-en és az Apple Store-on: https://forbes.hu.
    Képtalálat a következőre: „applications”



Applikációk az élet minden területén
Kétpólusú a feltevés, hogy vajon a kommunikációs technológia térhódításának vagy az erre kifejlesztett eszközök tömeges felhasználásának tudhatóak-e be az utóbbi években bekövetkezett társadalmi változások. Egyrészt a technológia applikációkban való kiteljesedése alapvetővé tette, hogy az emberek virtuális eszközkészletként használhassák telefonjaikat vagy más egyéb eszközüket, másfelől az elmúlt pár évben felmért statisztikák ezen a téren kimutatták, hogy ugyan az applikációk használata olyannyira mindennapos, mint az alvás, mégis ez különösképpen az applikációk teljes tárházának csak egy szűkebb rétegére értve tekinthető igaznak; mint korábban említve volt, ezt a szűk területet a kommunikációs szféra alkalmazásai képviselik meghatározóan. A többi, más területekre kifejlesztett alkalmazás alig használt, vagy zéró listába tartozik.  Mindezek után érdemes mérlegelni azon, hogy a mobilos alkalmazások szükségszerűen felöleljék-e az élet minden területét, vagy szorítkozzanak rá a kommunikációs csatornák továbbfejlesztésére?

Képtalálat a következőre: „wifi café”A munkavégzés új formái
A másik nagyobb terület, amelynek érvényessége jelen van a mobil applikációk világában, azok a munkavégzéssel kapcsolatos eszközök, különösképp az IT és design alapú cégekre vonatkozóan.
A hordozható munkagépek megjelenésével a kilencvenes években, Amerikában kialakultak az első neonomádnak elnevezett közösségek, akiknek saját laptopjaikon kívül mindössze internet elérhetőségre volt szükségük ahhoz, hogy munkahelytől függetlenül dolgozhassanak, főleg azok, akik szabadúszókként tartották fenn magukat alkalmi megbízásokból monitormagazin.hu/blog/63444.
A hordozható, kifejezetten számítógép jellegű okos-telefonok nyújtotta lehetőségek világában ez a vonal még inkább megerősödött, az informatikus szférába tartozó munkahelyek flexibilis tulajdonságokat vettek fel, és megjelentek velük párhuzamosan az úgynevezett coworking irodák is.
Mostanra Budapesten is találni lehet számos coworking munkaállomást, melyek szabadon látogathatók rugalmas időkeretekben, meghatározott összegek ellenében melyik-a-legjobb-coworking-iroda-budapesten.
Kétségkívül elmondható, hogy a hagyományos irodai környezetben is jelentős változásokkal bírtak mind a hordozható és telekommunikációs eszközök. Sokféleségük megállíthatatlanul gyarapodik.
Egyes alkalmazások az időbeosztásokban segítenek lépést tartani, míg mások egy-egy cég dolgozó körének nyújt segítséget külön chat ablakok használatával (hourstimetracking.com, slack.com/apps).

Vállalkozások és munkakeresők egy virtuális térben
Az is tapasztalható volt már egy ideje, hogy a hagyományos fejvadász cégeket felváltották a facebookon könnyedén létrehozható munkakereső csoportok. A facebookon nyilvántartott profilok egyes cégeknél természetes módon figyelmet kapnak egy állásinterjú alkalmával.
A feltörekvő cégek, és már a stabil lábakon álló cégek esetében is egyértelmű a facebook oldal megléte, mint alapértelmezett kapcsolat felvételi állomás, ahol a vállalatok bemutatkozhatnak nagyobb tömegek előtt is, és folyamatosan feltölthetik aktualitásaikat.

Összefoglalva, a technológia kimutathatóan az okos-telefonok használatát részesíti előnyben, és törekvéseik leginkább afelé tendálnak, hogy az átlagember számára minden elintézhetővé váljon virtuálisan, legyen az munka, kapcsolattartás vagy szórakozás.
A tudásalapú társadalom beköszöntével ezen lehetőségek jelenléte a leginkább irányadó, és sem a mostani, sem a jövőbeli globális vérkeringés fennmaradásában nem lehet figyelmen kívül hagyni a mobilházózatiság érvényre jutását és egyre szélesebb körű térhódítását.

Felhasznált cikkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése