keresés

2019. május 7., kedd

A kriptovaluták árnyoldala


A kriptovaluták számos előnnyel járnak, ám ezeknek köszönhetően a kiberbűnözés új válfajai jöttek létre. Nem csak jelentős összegek elvesztése, hanem vírusok és egyéb átverések is leselkedhetnek ránk.







 Bányászvírusok

 

Eddig tökéletesen működött a számítógéped, de most gyanúsan lelassult? Túlmelegszik, esetleg pörög-pörög, de nem csinál semmit? Megvan az esélye, hogy illetéktelenek használják a te erőforrásaidat (akár még a mobiltelefonodat is!) kriptovaluták bányászására úgy, hogy azokat bekapcsolja a blokklánc-rendszerbe.

2019 februárjának végén az alábbi Windows operációs rendszer alatt futó programokról derült ki, hogy az ígért tartalmakon kívül egy JavaScript könyvtárat is tartalmaznak, mely a futtatás megkezdése után a Monero nevű kriptopénz bányászásába kezd:
  • Fast-search Lite
  • Battery Optimizer (Tutorials)
  • VPN Browser+
  • Downloader for YouTube Videos
  • Clean Master+ (Tutorials)
  • Fast Tube
  • Findoo Browser 2019 
  • Findoo Mobile & Desktop Search  
Ezeket a programokat már eltávolították a store-ból, de nem árt jól megnézni, mit telepít az ember a gépére.

Zsarolóvírusok

 

 Az elmúlt években egyre jobban elterjedtek az úgynevezett zsarolóvírusok. Kevésbé kártékony formája, amikor látszólag a saját mail-címünkről kapunk üzenetet, melyben arról tájékoztatnak minket, hogy a webkameránkat felhasználva kellemetlen felvételeket készítettek rólunk és ezeket fogják elküldeni ismerőseinknek, ha nem fizetünk. 
A másik válfaj, amivel sajnos már én is találkoztam személyesen, amikor a fájljainkat lekódolják, és a dekódolásért kérnek pénzt. 
Ezen zsarolóvírusok szinte kivétel nélkül valamilyen kriptovalutában kérik a "váltságdíjat", köszönhetően annak, hogy ezt lehetetlen visszakövetni. A blokklánc-rendszeren alapuló fizetési lehetőségek előtt a felismerhetőség miatt nem terjedtek el az ilyen jellegű fenyegetések. 

Ethereum-csalás

 Az Ethereum nevű kriptovalutával kapcsolatban terjedt el az alábbi csalás, melynél a BitCoin sikere körüli felhajtást, valamint az emberek hiszékenységét használják ki. Sokan be akartak szállni a nagy pénzt ígérő üzletbe, ezt kihasználandó különböző oldalak azt ígérték, hogy a befizetett összeget megtöbbszörözik, ám ahogy ez sejthető is, nem történt meg, csak eltűntek a befizetett pénzzel. 

  



Forrás:
https://hvg.hu/tudomany/20190226_monero_kriptopenz_banyaszo_windowsos_programok
https://cryptoguru.hu/2018/11/10/kripto-atveresek/
https://piacesprofit.hu/infokom/lehet-hogy-az-on-geperol-banyaszik-valaki-bitcoint/
https://virusirto.blog.hu/2018/11/05/zsarolovirus_adathalaszat_kriptocsalas_minden_egy_helyen


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése